Kávový moučník

Milujete kávu? A milujete i sladké? Pak je tento recept přímo pro vás. Očarujte své hosty tímto skvělým dezertem z kávy a čokolády. Nikdo jeho vůni neodolá!

Doba přípravy: 45 minut

Obtížnost: Střední

Vegetariánský recept

Suroviny na 16 porcí:

4 vejce – žloutky a bílky zvlášť

150g másla

160g cukru 

1 balíček strouhané pomerančová kůry

3 lžičky rozpustné kávy

300g pšeničné mouky

½ balíčku kypřícího prášku

skořice 

špetka soli

100g jemně hořké čokolády na vaření nebo švýcarské hořké čokolády

Na dozdobení + pečení: 

kousky hořké čokolády a moučkový cukr

šlehačka ve spreji 

kousek másla a mouka nebo strouhanka na vymazání pečící nádoby nebo pečicí papír

špejle

TIP: Kávový moučník se dá péct i v papírových či silikonových košíčcích na muffiny. Těstem je pak plníme tak do dvou třetin. Košíčky není potřeba vymazávat. Budete-li péct v muffinové formě nezapomeňte ji vymazat.

Výživové údaje:

1001kJ/239kcal; sacharidy 28g, tuky 12g; bílkoviny 4g; 

Postup:

Zapneme si troubu a necháme si ji předehřát na 180 stupňů. V misce si smícháme povolené máslo nakrájené na kostičky se špetkou soli a polovičním množstvím cukru do krémové pěny. Pěnu vytvoříme dostatečně dlouhým mícháním, nepotřebujeme-li tvarovat svalstvo, doporučuji míchat za pomoci kuchyňského robota. Jinak ručně šleháme alespoň 7 minut! Žloutky ze 4 vajec si důkladně smícháme se 3 lžičkami rozpustné kávy. Vzniklou směs zamícháme do máslovo-cukrové pěny. Přidáme skořici a pomerančovou kůru a opět důkladně promícháme. Do odvážené mouky si vmícháme prášek do pečiva. Následně do pěnové směsi si postupně vsypeme polovinu odváženého množství mouky s pečicím práškem. Z bílků si ušleháme tuhý sníh a ke konci přidáme zbylou polovinu cukru. Ke sněhu pak přidáme zbylou mouku a opatrně přimícháme k druhé směsi. Nakonec přidáme nasekanou čokoládu. Vzniklou směs nalejeme do nádoby ve které ji chceme péct. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 až 25 minut. Že je moučník hotový poznáme jednoduchým testem špejlí. Tu píchneme do těsta a že je pečené poznáme když ji vytáhneme čistou. Po upečení necháme vystydnout a podáváme posypané kousky čokolády a se šlehačkou nebo posypané moučkovým cukrem.


K tomuto dezertu si uvařte šálek lahodné kávy. Tu nejlepší najdete v naši nabídce špičkové německé kávy. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení