Kávový moučník

Milujete kávu? A milujete i sladké? Pak je tento recept přímo pro vás. Očarujte své hosty tímto skvělým dezertem z kávy a čokolády. Nikdo jeho vůni neodolá!

Doba přípravy: 45 minut

Obtížnost: Střední

Vegetariánský recept

Suroviny na 16 porcí:

4 vejce – žloutky a bílky zvlášť

150g másla

160g cukru 

1 balíček strouhané pomerančová kůry

3 lžičky rozpustné kávy

300g pšeničné mouky

½ balíčku kypřícího prášku

skořice 

špetka soli

100g jemně hořké čokolády na vaření nebo švýcarské hořké čokolády

Na dozdobení + pečení: 

kousky hořké čokolády a moučkový cukr

šlehačka ve spreji 

kousek másla a mouka nebo strouhanka na vymazání pečící nádoby nebo pečicí papír

špejle

TIP: Kávový moučník se dá péct i v papírových či silikonových košíčcích na muffiny. Těstem je pak plníme tak do dvou třetin. Košíčky není potřeba vymazávat. Budete-li péct v muffinové formě nezapomeňte ji vymazat.

Výživové údaje:

1001kJ/239kcal; sacharidy 28g, tuky 12g; bílkoviny 4g; 

Postup:

Zapneme si troubu a necháme si ji předehřát na 180 stupňů. V misce si smícháme povolené máslo nakrájené na kostičky se špetkou soli a polovičním množstvím cukru do krémové pěny. Pěnu vytvoříme dostatečně dlouhým mícháním, nepotřebujeme-li tvarovat svalstvo, doporučuji míchat za pomoci kuchyňského robota. Jinak ručně šleháme alespoň 7 minut! Žloutky ze 4 vajec si důkladně smícháme se 3 lžičkami rozpustné kávy. Vzniklou směs zamícháme do máslovo-cukrové pěny. Přidáme skořici a pomerančovou kůru a opět důkladně promícháme. Do odvážené mouky si vmícháme prášek do pečiva. Následně do pěnové směsi si postupně vsypeme polovinu odváženého množství mouky s pečicím práškem. Z bílků si ušleháme tuhý sníh a ke konci přidáme zbylou polovinu cukru. Ke sněhu pak přidáme zbylou mouku a opatrně přimícháme k druhé směsi. Nakonec přidáme nasekanou čokoládu. Vzniklou směs nalejeme do nádoby ve které ji chceme péct. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 až 25 minut. Že je moučník hotový poznáme jednoduchým testem špejlí. Tu píchneme do těsta a že je pečené poznáme když ji vytáhneme čistou. Po upečení necháme vystydnout a podáváme posypané kousky čokolády a se šlehačkou nebo posypané moučkovým cukrem.


K tomuto dezertu si uvařte šálek lahodné kávy. Tu nejlepší najdete v naši nabídce špičkové německé kávy. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz