Grilujeme: Ryba 3x jinak

Letní prázdniny se chýlí pomalu ale jistě ke konci. Léto však ještě nekončí. Doufejme, že počasí nám vydrží a my si tak budeme ještě moct užívat teplých večerů a s nimi spojených grilovaček. V dnešním článku se přeneseme k moři a připravíme si rybí speciality s různými přílohami. Připravili jsme si pro vás recepty na jemné rybí karbanátky, či chcete-li čevabčiči, rybí špízy s bramborovým salátem a plněné papriky s lososem. Tak chutná léto!

Rybí čevabčiči

Doba přípravy: 40-45 minut

Obtížnost: Snadné

Počet kalorií na porci: 160 kcal/ 670 kJ

Suroviny na 10 kusů:

750 g filet z bílé ryby (např.  treska)

1 lžíce kari pasty

3 lžíce rybí omáčky

2 lžíce hnědého cukru

1 stroužek česneku

1 a 1/2 lžičky nastrouhané bio limetkové kůry

3 lžíce limetkové šťávy

2 bílky

1/2 červené papriky

15 g koriandru

2 jarní cibulky

špejle

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 160 kcal/ 670 kJ (* 8 %); sacharidy 7 g (* 3 %); bílkoviny 34 g (* 68 %); tuky 0 g (* 0 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Rybí filé omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky.

Smícháme kari pastu, rybí omáčku a cukr. Česnek oloupeme a nasekáme. Vmícháme do směsi kari spolu s limetkovou kůrou a šťávou. Vmícháme rybí kostky a necháme 20 minut marinovat.

V kuchyňském robotu najemno rozmixujeme rybí kostky s vaječnými bílky.

Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na jemné kostičky. Nakrájíme asi polovinu koriandru. Cibulku nakrájíme na jemné kroužky. Do rybího pyré vmícháme koriandr, na kostičky nakrájenou papriku a kolečka jarní cibulky. Ze směsi navlhčenýma rukama tvarujte podlouhlé karbanátky a navlékneme je na špejle. 

Rybí čevabčiči grilujeme ze všech stran 6-8 minut, posypeme zbytkem koriandru a podáváme s chilli omáčkou. Podávejte s grilovanými limetkami.

Plněné papriky s lososem

Doba přípravy: 35 minut, 10 minut aktivní pracovní doby

Obtížnost: Snadné

Počet kalorií na porci: 307 kcal/ 1285 kJ

Suroviny na 4 porce:

Na plněné papriky:

200 g basmati rýže

3 rajčata

2 tyčinky jarní cibulky

1/2 svazku petrželky

1 špetka soli

špetka pepře

1 limetka

200 g lososa

4 špičaté červené papriky

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 307 kcal/ 1285 kJ (* 15 %); sacharidy 45 g (* 17 %); bílkoviny 15 g (* 30 %); tuky 6 g (* 9 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Rozpálíme gril nebo předehřejeme troubu na 165 °C cirkulující vzduch nebo 180 °C horní/spodní ohřev. Rýži důkladně propláchneme studenou vodou a uvaříme s 600 ml vody. Jakmile se voda vaří, snížíme teplotu a necháme rýži přikrytou 10–15 minut máčet, dokud rýže zcela nevsákne vodu.

Rajčata, petržel a jarní cibulku omyjeme a nakrájíme na jemné kousky. Vložíme do mixovací nádoby spolu s limetkovou šťávou, solí a pepřem. Lososa zbavíme kůže a kostí, nakrájíme nahrubo a smícháme se zeleninou a rýží.

Špičaté papriky umyjeme, podélně rozpůlíme a zbavíme semínek. Poté naplníme směsí zeleniny a ryby a pečeme na plechu na střední příčce trouby 25 minut nebo grilujeme přibližně stejnou dobu.

 

Jemné rybí špízy s bramborovým salátem

Doba přípravy: 60 minut 

Obtížnost: Snadné

Počet kalorií na porci: 611 kcal/ 2588 kJ

Suroviny na 4 porce:

Na bramborový salát:

800 g vařených brambor

1/2 svazku čerstvé majoránky(asi tak jedna menší hrst)

1/2 svazku čerstvého oregana (asi tak jedna menší hrst)

250 ml silného zeleninového vývaru

4 jarní cibulky

1/2 svazku hladkolisté petrželky

200 g špenátových listů

100 g lískových oříšků

3 lžíce řepkového oleje lisovaného za studena

1 svazek ředkviček

sůl

pepř

Na rybí špízy:

500 g filet z bílé ryby (např. treska)

1 lžíce libečku

4 lžíce řepkového oleje  lisovaného za studena

1 lžíce nastrouhané kůry z bio citronu

– špízy 

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 611 kcal/ 2558 kJ (* 30 %); sacharidy 36 g (* 14 %); bílkoviny 33 g (* 66 %); tuky 36 g (* 51 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Na rybí špízy v případě potřeby rybu rozmrazíme a vyfiletujeme nebo koupíme rovnou čerstvé filety. Rybí filé nakrájejte na kousky o velikosti sousta a po částech je navlékneme na 4 kovové špejle. Olej smícháme s libečkem a potřeme jím rybí špízy. Špízy necháme marinovat v lednici asi půl hodinky a mezitím si připravíme bramborový salát.

Brambory mezitím omyjeme a i se slupkou nakrájíme na kostky, přidáme k nim oregano a  majoránku a vaříme je v zeleninovém vývaru přikryté na středním plameni a to asi 15 až 20 minut..

Jarní cibulky omyjeme, zbavíme kořenů a nakrájíme na jemná kolečka. Špenátové listy omyjeme a necháme okapat v cedníku. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na kostičky. Petržel omyjeme, osušíme a nasekáme nadrobno.

Brambory necháme vychladnout. Všechny suroviny dáme do mísy, promícháme a dochutíme zálivkou z řepkového oleje, soli a pepře.

Rybí špízy opékejte na naolejované grilovací pánvi na nepřímém žáru asi 4 minuty z každé strany. Poté kousky filé posypeme citronovou kůrou a šťávou, trochou soli a pepře a podáváme s bramborovým salátem.

Salát chutná obzvlášť dobře, když ho necháme 1 hodinu odstát. Před podáváním znovu ochutnáme a případně dochutíme.

Pokud plánujete udělat grilovačku, nezapomeňte si zkontrolovat jestli máte vše potřebné a případně si věci doobjednat. V naši nabídce naleznete vše podstatné pro grilování. V naší nabídce Grilovací sezóna naleznete stovky produktů skladem!

Od výborné nabídky nápojů až po širokou škálu různých omáček a marinád. Najdete u nás i papírové tácky či zeleninovou přílohu. Tak neváhejte a doplňte si zásoby včas. V rubrice Blog a recepty  navíc naleznete spoustu dalších receptů nejen na gril a také další inspiraci do vaší domácnosti. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz