Grilujeme: Plněné žampiony a těstovinový salát

Léto je tady, nastává ideální čas na zahájení grilovací sezóny, pokud už jste tak tedy neučinili. Počasí nám přeje a tak již nic nebrání tomu abychom rozpálili gril a vrhli se na to. Pokud začínáte věnujte grilu pořádnou péči, to platí i pokud již grilujete. O to jak se správně postarat o gril se také už brzy dočtete v našem článku. Dnes vám ale přinášíme recept na grilované žampiony a těstovinový salát s klobásou. Venku panují opravdu tropické teploty a tak je čas na lehká jídla. Tyto pokrmy se hodí na rychlý oběd i večeři, navíc těstovinový salát je i ideálním obědem do práce či do školy. Nezapomeňte pravidelně doplňovat tekutiny!

Plněné žampiony na grilu

Doba přípravy:  asi 20 minut

Obtížnost: Snadné

Kalorií na porci: 311 kcal /1302 kJ

Bez lepku

Vegetariánský recept/ Veganský recept (Pokud nahradíte přísady – strouhaný sýr, čerstvý sýr na mazání a máslo za suroviny bez živočišných přísad - bude pokrm veganský)

Suroviny na 4 porce:

1 kg portobello, případně malých žampionů

3 stroužky česneku

1 svazek petrželky

3 jalapeňo papričky

150 g strouhaného sýra, případně jeho veganské alternativy

125 g smetanového čerstvého sýra, případně jeho veganské alternativy 

špetka soli

špetka pepře

2 lžíce másla/ veganského

50 g strouhanky + rajčata na ozdobení

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 1302 kJ/ 311 kcal (*16 %); sacharidy 28 g (*11 %); bílkoviny 14 g (*28 %); tuky 19 g (*27 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Rozpálíme si gril a dáme se do přípravy náplně. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Petržel omyjeme, osušíme a nasekáme také nadrobno. Jalapeňos omyjeme a nakrájíme na tenké kroužky. Česnek, polovinu petrželky a smetanový sýr smícháme se strouhaným sýrem a dochutíme solí a pepřem, potom přidáme jalapeňos a důkladně vše promícháme.

Houby očistíme a naplníme směsí sýra.

Máslo rozpustíme v ohnivzdorné pánvi vhodné na gril, přidáme strouhanku a pečeme asi 2 minutky dozlatova.  Poté tím posypeme sýrovou směs na houbách a dáme na gril. Grilujeme na nepřímém žáru s otevřeným víkem asi 6 minut dokud houby lehce nezhnědnou a náplň se nezačne roztékat. Krátce před vyndáním na ně ještě můžete dát čerstvá rajčata nakrájená na plátky.

Těstovinový salát  s grilovanou klobásou

Doba přípravy:  asi 45 minut

Obtížnost: Snadné

Kalorií na porci: 638 kcal /2671 kJ

Suroviny na 4 porce:

Na zálivku salátu

3 lžíce octa

sůl

pepř

4 lžíce ananasové šťávy

1 a půl lžíce slunečnicového oleje

Na salát:

250 g těstovin, ideálně penne

100 g čerstvého ananasu

200 gramů rajčat

100 g šunky

120 g žluté papriky

100 g cukety

60 gramů cibule

1 lžíce petrželky

4 ks oblíbené klobásy

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 2671 kJ/ 639 kcal (*32 %); sacharidy 55 g (*21 %); bílkoviny 28 g (*56 %); tuky 34 g (*49 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Těstoviny uvaříme podle pokynů na obale, poté scedíme a necháme okapat. Dužinu ananasu nakrájíme na kostičky. Rajčata omyjeme, rozpůlíme, zbavíme stopky a semínek, dužinu nakrájíme na malé kostičky. Šunku také nakrájíme na kostičky. Papriky rozpůlíme, odstraníme stopky, semínka a bílé mezistěny, dužinu nakrájíme na tenké proužky. Cuketu zbavíme stopky a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.

Uvařené vychladlé těstoviny dáme do velké misky a smícháme je se zeleninou. V malé misce si smícháme suroviny na zálivu a zalijeme tím obsah misky. Promícháme a necháme 30 minut odstát.

Klobásy nařežeme a grilujeme podle velikosti asi 4-10 minut na grilu. 

 

Pokud plánujete udělat grilovačku, nezapomeňte si zkontrolovat jestli máte vše potřebné a případně si věci doobjednat. V naši nabídce naleznete vše podstatné pro grilování. V naší nabídce Grilovací sezóna naleznete stovky produktů skladem!

Od výborné nabídky nápojů až po širokou škálu různých omáček a marinád. Najdete u nás i papírové tácky či zeleninovou přílohu. Tak neváhejte a doplňte si zásoby včas.

Pro více inspirace a receptů navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete recepty na gril ale i na dezerty.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz