Curry z květákové rýže

Spousta vitamínů, téměř žádné sacharidy – s tímto důmyslným nízkosacharidovým receptem připravíte lahodné kari s květákovou rýží. Květákovou rýži si můžete vyrobit sami z čerstvého květáku nebo ji koupit jako mražený výrobek. Jen to zkuste, je připravené rychle a uvidíte, že vám zachutná!

Doba přípravy:  35 minut 

Obtížnost: Snadné 

Kalorií na porci: 258 kcal / 1080 kJ

Veganský recept 

Bez laktózy

Bez lepku

Suroviny na 4 porce:

1 čerstvý květák (případně 500 g mražené květákové rýže)

2 pomeranče

1 stroužek česneku

3 stonek jarní cibulky

15 g zázvor

150 g hráškových lusků

2 větší mrkve

1 žlutá paprika

2 lžíce arašídového oleje

400 ml kokosového mléka

1 lžička kurkumy

1 lžička curry koření

1 lžička garam masala (směs koření)

1 lžička chilli vloček (záleží jak moc máte rádi pálivé, lze vynechat)

1 lžička sojové omáčky

1 limetka ( šťáva z ní)

kokosový cukr

špetka soli

špetka pepře

50 g arašídů

1/2 svazku koriandru

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 258 kcal / 1080 kJ (* 13 %); sacharidy 32 g (*12 %); bílkoviny 11 g (*22 %); tuky 14 g (*20 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Květák oddělíme od vnějších listů a rozdělíme na růžičky. Růžičky omyjeme v cedníku, scedíme, nastrouháme na velikost rýže. Případně lze použít mraženou květákovou rýži.

Česnek oloupeme a prolisujeme lisem na česnek. Jarní cibulky zbavíme kořínků, omyjeme a nakrájíme šikmo na kousky dlouhé cca 2 cm. Zázvor oloupeme a nasekáme nadrobno. Cukrový hrášek očistíme, omyjeme a osušíme. Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké tyčinky. Papriky omyjeme, zbavíme stopky a jádřince a nakrájíme na proužky.

Na pánvi nebo woku rozehřejeme polovinu arašídového oleje, přidáme tyčinky mrkve, proužky papriky, jarní cibulku, zázvor a česnek a nechám 3–5 minut opékat. Zalijeme kokosovým mlékem, krátce povaříme.

Přidáme pomerančovou šťávu a kůru, ochutíme kořením a sójovou omáčkou. Vaříme 5-6 minut na mírném ohni se zavřenou pokličkou.

Na nepřilnavé pánvi rozehřejeme zbývající arašídový olej, květák opékáme 5–6 minut na středním plameni. Občas promícháme a dochutíme limetkovou šťávou, cukrem, solí a pepřem.

Arašídy opečeme na pánvi 1–2 minuty ze všech stran bez přidání oleje. Koriandr omyjeme, osušíme a otrháme.

Květákovou rýži naaranžujte na talíře a podáváme se zeleninovým kari, praženými arašídy a čerstvým koriandrem.

 

Pranostiky

Konec masopustu jasný - len krásný.

 

Krátký masopust - dlouhá zima.

 

Na ostatky lužky - budou jabka, hrušky.

 

Masopust na slunci - pomlázka u kamen.

 

Masopust na slunci - pomlázka v senci.

 

Masopust na mrazu – někdo přijde k úrazu.


Právě probíhají oslavy masopustu. Klasickým pokrmem masopustu jsou koblihy, na našich stránkách najdete recept na  Koblihy s borůvkami. Tyto koblihy však můžete připravit i na masopust, místo borůvek použijte oblíbený džem nebo marmeládu. V naši nabídce najdete opravdu velké množství Džemů a marmelád z Německa, do koblih se skvěle hodí například G&G Červený rybíz džem s 50% ovoce, 450g. Uvidíte, že se po nich jen zapráší.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz