Chutný steak dvakrát jinak

Období masopustu se již blíží. Předtím než tu však bude, měli byste rozhodně vyzkoušet jeden z našich receptů na skvělé steaky. Připravíme si tradiční vysoký roštěnec s barbecue omáčkou a kalifornským bramborovým salátem a také hovězí rump steak s žampionovou omáčkou.

Steak s houbami

Hovězí rump steak s houbami a domácím bylinkovým máslem na křupavé bagetě.

Doba přípravy: 30 minut

Obtížnost: Snadné

Suroviny na 4 porce:

4 rump steaky (180 g kus) 

400 g žampionů (Čerstvých nebo nakládaných nakrájených na plátky)

2 červení cibule

2 lžíce řepkového oleje

1 lžička sladké papriky

1 lžička indického kari 

2 stroužky česneku

3 lžíce másla

sůl

pepř

svazku petrželky

svazku pažitky

2 stroužek česneku

bagetky

Výživové údaje:

Energetická hodnota 1641/ 392 kJ/  kcal (*20 %); sacharidy 8 g (*3 %); bílkoviny 35 g (*70%); tuky 25 g (*36 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Troubu si dáme předehřát na 165°C horní/spodní ohřev. Oloupeme si cibuli, rozpůlíme ji a nakrájíme podélně na proužky. V hrnci si rozehřejeme trochu řepkového oleje a na něm orestujeme cibuli dokud nezesklovatí. Houby oloupeme a nakrájíme na plátky, nebo slijeme vodu a přidáme je k cibuli. Opékáme na středním ohni asi 10 minut, dokud nám cibulka nechytne barvu.

Mezitím si připravíme steaky. Omyjeme je a poté osušíme papírovou utěrkou. Pořádně je osolíme a opepříme. Na rozpálené pánvi je opečeme asi 2 minuty z obou stran. Poté je přendáme na plech, potřeme je směsí žampionů, kterou jsme předtím okořenili kari a paprikou. Dáme do trouby a pečeme asi 10 minut. Než se nám steaky upečou připravíme si domácí bylinkové máslo – petržel, pažitku a česnek omyjeme a za pomocí tyčového mixéru rozmixujeme na kaši. Přidáme změklé máslo a zamícháme. 

Bagety potřeme bylinkovým máslem a dáme na 3 minutky do trouby. Vyndáme steaky a necháme je odležet asi 5 minut pod pokličkou. Poté je podáváme s bagetkou. 


Steak s BBQ omáčkou

Doba přípravy: 2 hodiny

Obtížnost: Snadné

Suroviny na 4 porce:

Na steaky:

4 steaky vysokého roštěnce

8 snítek tymiánu

sůl

pepř

Na bramborový salát:

1 1/4 kg nových brambor

2 větší cibule

200 g slaniny

5 vajec

2 lžíce slunečnicového oleje

50 g zelených oliv 

50 g  černých oliv

2 lžíce nasekané petrželové natě

5 lžic majonézy 

80 ml smetany

sůl

pepř

Na BBQ omáčku:

70 g cibule

2 stroužky česneku

20 g zázvoru

1 červená Chilli paprička

2 lžíce slunečnicového oleje

50 g cukru

50 ml červeného vinného octa

2 Bobkové listy

400 ml rajčatového pyré

300 ml vody

sůl

pepř

Výživové údaje:

Energetická hodnota 6046/ 1444 kJ/  kcal (*72 %); sacharidy 66 g (*25 %); bílkoviny 72 g (*144%); tuky 98 g (*140 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Dáme si vařit brambory a začneme přípravou BBQ omáčky. Cibuli, česnek a zázvor si oloupeme a nakrájíme. Nakrájíme si i chilli papričku. V hrnci rozehřejeme olej a přidáme nakrájené suroviny. Restujeme asi 5 minut. Vmícháme cukr, ocet a bobkový list. Přidáme rajčatové pyré, vodu a vaříme asi 30 minut, dokud omáčka nezhoustne. Vyjmeme bobkové listy a omáčku promícháme. Dochutíme solí a pepřem.

Dále si připravíme bramborový salát. Brambory bychom už měli mít uvařené a vychladnuté. Uvaříme si i vejce a to natvrdo. Oloupeme je. Dále si nakrájíme cibuli a slaninu a oboje osmažíme na oleji do zlatova. Olivy scedíme a rozmačkáme nožem. Brambory a vejce rozčtvrtíme a smícháme s ostatními surovinami na salát. Dochutíme solí a pepřem. Necháme odležet a připravíme i steaky. 

Ty omyjeme a osušíme. Osolíme a opepříme z obou stran a na rozpálené pánvi osmahneme z obou stran asi 2,5 minuty. Maso potřeme BBQ omáčko a posypeme tymiánem a necháme asi 5 minut odpočinout. Podáváme s uleželým salátem. 

 

Pokud se vám nechce připravovat omáčku ke steakům není nic jednoduššího než si koupit omáčku hotovou. V naši nabídce najdete: 

Kühne Barbecue grilovací omáčka 250 ml, ušetří vám čas s přípravou BBQ omáčky.

Knorr pepřová omáčka 2ks, 2 x 250ml, aby i příprava pepřové omáčky byla doma snadná. 

Heinz Steaková omáčka 220 ml, výtečná omáčka, co se hodí ke všem steakům.

Thomy Les Sauces Béarnaise 250 ml, omáčka podobná holandské, skvěle se hodí ke steakům. 

To vše a ještě více omáček naleznete na našem eshopu v kategorii Omáčky.

Milovníkům masa také doporučujeme navštívit kategorii paštiky, kde najdete kvalitní paštiky a masa z Německa.    

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení