Období masopustu se již blíží. Předtím než tu však bude, měli byste rozhodně vyzkoušet jeden z našich receptů na skvělé steaky. Připravíme si tradiční vysoký roštěnec s barbecue omáčkou a kalifornským bramborovým salátem a také hovězí rump steak s žampionovou omáčkou.
Steak s houbami
Hovězí rump steak s houbami a domácím bylinkovým máslem na křupavé bagetě.
Doba přípravy: 30 minut
Obtížnost: Snadné
Suroviny na 4 porce:
4 rump steaky (180 g kus)
400 g žampionů (Čerstvých nebo nakládaných nakrájených na plátky)
2 červení cibule
2 lžíce řepkového oleje
1 lžička sladké papriky
1 lžička indického kari
2 stroužky česneku
3 lžíce másla
sůl
pepř
svazku petrželky
svazku pažitky
2 stroužek česneku
bagetky
Výživové údaje:
Energetická hodnota 1641/ 392 kJ/ kcal (*20 %); sacharidy 8 g (*3 %); bílkoviny 35 g (*70%); tuky 25 g (*36 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Troubu si dáme předehřát na 165°C horní/spodní ohřev. Oloupeme si cibuli, rozpůlíme ji a nakrájíme podélně na proužky. V hrnci si rozehřejeme trochu řepkového oleje a na něm orestujeme cibuli dokud nezesklovatí. Houby oloupeme a nakrájíme na plátky, nebo slijeme vodu a přidáme je k cibuli. Opékáme na středním ohni asi 10 minut, dokud nám cibulka nechytne barvu.
Mezitím si připravíme steaky. Omyjeme je a poté osušíme papírovou utěrkou. Pořádně je osolíme a opepříme. Na rozpálené pánvi je opečeme asi 2 minuty z obou stran. Poté je přendáme na plech, potřeme je směsí žampionů, kterou jsme předtím okořenili kari a paprikou. Dáme do trouby a pečeme asi 10 minut. Než se nám steaky upečou připravíme si domácí bylinkové máslo – petržel, pažitku a česnek omyjeme a za pomocí tyčového mixéru rozmixujeme na kaši. Přidáme změklé máslo a zamícháme.
Bagety potřeme bylinkovým máslem a dáme na 3 minutky do trouby. Vyndáme steaky a necháme je odležet asi 5 minut pod pokličkou. Poté je podáváme s bagetkou.
Steak s BBQ omáčkou
Doba přípravy: 2 hodiny
Obtížnost: Snadné
Suroviny na 4 porce:
Na steaky:
4 steaky vysokého roštěnce
8 snítek tymiánu
sůl
pepř
Na bramborový salát:
1 1/4 kg nových brambor
2 větší cibule
200 g slaniny
5 vajec
2 lžíce slunečnicového oleje
50 g zelených oliv
50 g černých oliv
2 lžíce nasekané petrželové natě
5 lžic majonézy
80 ml smetany
sůl
pepř
Na BBQ omáčku:
70 g cibule
2 stroužky česneku
20 g zázvoru
1 červená Chilli paprička
2 lžíce slunečnicového oleje
50 g cukru
50 ml červeného vinného octa
2 Bobkové listy
400 ml rajčatového pyré
300 ml vody
sůl
pepř
Výživové údaje:
Energetická hodnota 6046/ 1444 kJ/ kcal (*72 %); sacharidy 66 g (*25 %); bílkoviny 72 g (*144%); tuky 98 g (*140 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Dáme si vařit brambory a začneme přípravou BBQ omáčky. Cibuli, česnek a zázvor si oloupeme a nakrájíme. Nakrájíme si i chilli papričku. V hrnci rozehřejeme olej a přidáme nakrájené suroviny. Restujeme asi 5 minut. Vmícháme cukr, ocet a bobkový list. Přidáme rajčatové pyré, vodu a vaříme asi 30 minut, dokud omáčka nezhoustne. Vyjmeme bobkové listy a omáčku promícháme. Dochutíme solí a pepřem.
Dále si připravíme bramborový salát. Brambory bychom už měli mít uvařené a vychladnuté. Uvaříme si i vejce a to natvrdo. Oloupeme je. Dále si nakrájíme cibuli a slaninu a oboje osmažíme na oleji do zlatova. Olivy scedíme a rozmačkáme nožem. Brambory a vejce rozčtvrtíme a smícháme s ostatními surovinami na salát. Dochutíme solí a pepřem. Necháme odležet a připravíme i steaky.
Ty omyjeme a osušíme. Osolíme a opepříme z obou stran a na rozpálené pánvi osmahneme z obou stran asi 2,5 minuty. Maso potřeme BBQ omáčko a posypeme tymiánem a necháme asi 5 minut odpočinout. Podáváme s uleželým salátem.
Pokud se vám nechce připravovat omáčku ke steakům není nic jednoduššího než si koupit omáčku hotovou. V naši nabídce najdete:
Kühne Barbecue grilovací omáčka 250 ml, ušetří vám čas s přípravou BBQ omáčky.
Knorr pepřová omáčka 2ks, 2 x 250ml, aby i příprava pepřové omáčky byla doma snadná.
Heinz Steaková omáčka 220 ml, výtečná omáčka, co se hodí ke všem steakům.
Thomy Les Sauces Béarnaise 250 ml, omáčka podobná holandské, skvěle se hodí ke steakům.
To vše a ještě více omáček naleznete na našem eshopu v kategorii Omáčky.
Milovníkům masa také doporučujeme navštívit kategorii paštiky, kde najdete kvalitní paštiky a masa z Německa.