Chřipka - jak ji předcházet?

Leden bývá nejchladnějším měsíce v roce a podle statistiky je také měsícem s častým výskytem chřipky. Přesto, že se teď většinou všude dozvídáme o jiné nemoci ani na chřipku bychom však neměli zapomínat. Její sezona je od prosince do března, některé zdroje dokonce uvádí že od října až do dubna, tak ani tak nejsme ještě ani v polovině. Přesto, že letos se ještě neeviduje tolik případů “obyčejné” chřipky,  je důležité podpořit svou imunitu a být připraven. Co pomáhá při chřipce? Jak posílit svou imunitu? A jak si připravit zlaté mléko a zázvorový posilovač imunity? Na to vše a ještě o trochu více najdete odpověď v našem článku. 

Příznaky chřipky

S chřipkou se nejspíše setkal už každý z nás. Je to virové onemocnění, kterým se ročně nakazí miliony lidí. Někdy je průběh mírný, ale občas i nemoc jako chřipka může způsobit vážné zdravotní problémy. Trvá zpravidla sedm až deset dní.  Mezi nejčastější příznaky patří vysoká horečka a zimnice, bolest hlavy, svalů a kloubů, únava a kašel. Virus chřipky se šíří vzduchem a k nakažení může dojít obvykle na pracovišti, ve školách i v supermarketech – takže téměř všude. Chřipková onemocnění navíc většinou doprovází i silná rýma. Určitě se vám tedy budou hodit 

Tempo papírové kapesníky v boxu, 100 ks

G&G extra jemné kapesníčky 30 x 10, 4 - vrstvé  

Jak se bránit

Jedním ze základních předpokladů, jak se bránit, je mít dobrý imunitní systém. Ale o něm až za chvíli. V první řadě je důležité také zmínit, že mezi další důležité pomocníky v boji před nákazou je zvýšená hygiena. Vyhněte se fyzickému kontaktu s nemocnými lidmi. Společné prostory dobře větrejte. Oblékejte se úměrně počasí, opravdu se nevyplatí kvůli módě ohrozit svoje zdraví.

Imunitní systém

Imunitní systém je něco jako náš vlastní lékař, kterého máme všichni v sobě. Poté, co se naše tělo setká s nějakou nemocí, kterou porazí, je při dalším setkání s ní lehčí ji porazit. Je důležité podporovat vlastní imunitní systém, který je po dlouhé pandemii značně oslaben. A jak toho docílit? Zdravějším životním stylem. Svůj imunitní systém a s ním celé své zdraví posílíte zkrátka a jednoduše zdravým životním stylem. To znamená zařadit pravidelně pohyb, zvolit vhodný způsob stravování s důrazem na dostatečnou konzumaci vitamínu. S chřipkou je spojena zvýšená dávka vitamínu C, zapomínat bychom ale neměli ani na vitamíny D a K. Zapomenout nesmíme rozhodně ani na pravidelný pitný režim, který by měl stávat převážně z neslazených nápojů – voda a čaje.  Dále ke zvýšení imunity přispívá dostatek spánku a přiměřené otužování.  Vyhněte se alkoholu a tabákovým výrobkům.

Zázvorový zázrak

Zázvor se řadí mezi zázračné suroviny, plných zdraví prospěšných látek. Díky tomu je hojně vyhledávaný během období virových onemocnění. Vyzkoušejte tento zázvorový posilovač sami. Jeho příprava je opravdu rychlá a nápoj je velmi zdravý. Doporučujeme jej pít preventivně. Uvedené množství by mělo vystačit na jeden týden pro jednu osobu, při konzumaci jednoho panáka každé ráno. Déle než týden tento nápoj v lednici neskladujte. Je lepší si jej poté připravit znovu. 

Na jeho přípravu budete potřebovat:

100 g zázvoru, 2 jablka, 4 pomeranče, 1 citrón, půl lžičky kurkumy. 

Zázvor a jablka oloupeme, a nakrájíme na menší kousky, jablka zbavíme jádřinců. Umístíme do nádoby mixerů a přidáme šťávu z citronu a pomerančů. Klidně můžeme přidat i část dužiny. Rozmixujeme a přidáme kurkumu. Nápoj bohatý na vitamín C, fosfor, draslík, hořčík a železo je hotový.

Zlaté mléko

Kurkuma je koření, jež se v našich končinách prozatím netěší velké oblibě a známosti. Alespoň ne samotná. Známe ji jako součást kari koření a víme o ní, že je z Asie, kde se naopak těší opravdu velké oblibě. I my bychom ji však měli v naši kuchyni mít a zařadit ji do našeho jídelníčku, hlavně díky jejím zázračným účinku. Toto koření žluté barvy se v tradiční ajurvédské medicíně používá již tisíce let. V našem receptu si zní pripravíme základ na takzvané zlaté mléko.


Co budeme potřebovat? Na dvě porce si připravíme: 

1 hlízu kurkumy (lze nahradit dalšími dvěma lžícemi mleté kurkumy), 2 lžíce mleté kurkumy, kousek zázvoru, špetku černého pepře, špetku muškátového oříšku, půl lžičky skořice, půl lžičky kardamomu a lžičku kokosového oleje. K tomu budeme potřebovat také 400 ml plnotučného mléka nebo oblíbené rostlinné varianty.

Kurkumu a zázvor oloupeme a najemno nastrouháme, v hrnci si zahřejeme kokosový olej a přidáme nastrouhaný zázvor a kurkumu a budeme asi 2 minuty opékat. Poté přidáme zbývající suroviny a přilijeme asi 2-3 lžíce vody. Dáme si ohřát mléko ke kterému přidáme dvě lžičky pasty. Zbylou pastu uchováváme v lednici, kde by měla vydržet asi 2 týdny. Mléko nalijeme do hrnečků přes sítko a můžeme jej ochutit agávovým sirupem.

V rámci udržování pitného režimu a posilování imunity vám z naši nabídky doporučujeme: 

HIPP BIO multi ovocná šťáva s vitamínem C 0,5l, která chutná nejen dětem. 

G&G Zázvorový 100% čaj 25 sáčků, 75g, oblíbený čaj nejen při chřipce a nachlazení.

Alnatura Bio čaj se zázvorem a kurkumou 20ks, 40g, čaj se zázvorem a kurkumou v bio kvalitě.    

 

To, že polévka je grunt věděly už naše babičky a my to víme také. Výborné polévky, které vás zahřejí ve studených zimních dnech a navíc vám pomůžou při nemoci najdete v našem článku: Polévky, které zatočí s vaším nachlazením.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz