Polévky, které zatočí s vaším nachlazením

Podzim nám krom krásných barev padajícího listí přinesl ještě jednu, bohužel nemilou věc – chřipkovou sezónu. Přesto, že všude se pořád řeší koronavirová krize je tu i čas chřipek a nachlazení, které se šíří přinejmenším stejně rychle jako covid. Zásluhu na tom jistě má i chladné počasí, zejména rána, která nás mohou zastihnout nedostatečně nabalené a rýma je tu. Jak se nachlazení rychle zbavit? Dnes vám přinášíme recepty na polévky, které nachlazení nebo chřipku srazí na kolena.

Polévka je grunt, jak říkávali již naše babičky i jejich babičky. V době nachlazení tělo hůře přijímá tekutiny. Samozřejmě pijeme hlavně čaj, ale díky nadměrnému pocení způsobené teplotou jich zas mnoho vydáme. Člověk navíc nemá ani chuť k jídlu. Ideální je proto přinutit se dostat od sebe alespoň tu polévku, ideálně když vám ji někdo připraví, ale nebojte, zvládnete to i sami. Polévka vám dodá sílu i tekutiny. A jakou tedy připravit? Přinášíme vám několik receptů na ty nejlepší.

Slepičí polévka

Doba přípravy: 2 hodiny

Obtížnost: Snadné

Recept bez laktózy

Suroviny na 4 porce:

Na vývar:

3 kuřecí stehna

3 mrkve

½ celeru

1 větší cibule

1 pórek

1 kořenová petržel

kousek zázvoru

sůl

pepř 

nové koření 

bobkový list

Do vývaru:

2 mrkve

½  celeru

1 menší pórek

100 g hrášku

100 g oblíbených polévkových nudlí

svazek petrželky

sůl

pepř

Výživové údaje:

Energetická hodnota 1893 kJ/ 452 kcal (*23%); sacharidy 34 g (*13%); bílkoviny 39 g (*78%); tuky 20 g (*29%):

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby 

Postup přípravy:

Maso omyjeme studenou vodou a dáme do velkého hrnce. K masu do hrnce přidáme zeleninu, kterou jsme pečlivě omyly, případně oloupali, a nakrájeli na větší kousky. Zalijeme vše studenou vodou, osolíme a přidáme koření. Polévku přivedeme k varu a vaříme na středním plameni odkryté asi hodinu a půl.
TIP: Nemáte-li tolik času nebojte se použít tlakový hrnec, který výrazně zkrátí dobu přípravy.

Mezitím si připravíme zeleninu do vývaru. Celer a mrkev oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, pomoci i ale také můžete struhadlem. Pórek nakrájejte na kolečka. Petrželku nasekejte na jemno nebo si pomocte nůžkami na bylinky. Připravte si také hrášek a nudle. Poté co je maso měkké polévku sceďte přes sítko do jiného hrnce. 

TIP: Pokud chcete vývar uchovat na jindy, ideální je dát jej do mrazáku. A to právě takhle čistý vývar. Poté ho jen vyndáte a dochutíte, přidáte zeleninu a polévka bude hotová. Nedoporučuje se polévku předtím dochucovat, protože po vyndání z mrazáku ji budete, kvůli vlivu mrazu, dochucovat znovu. 

Poté vývar osolíme dle chuti, přidáme nakrájenou zeleninu, hrášek a nudličky a vaříme dokud nejsou nudličky zcela uvařené. Poté přidáme také maso, které jsme předtím nakrájeli či natrhali na kousky. Polévku opět dochutíme solí a pepřem. Podáváme ozdobené petrželkou.

Zeleninový vývar 

Zeleninový vývar je také velmi vhodný během nachlazení a navíc se hodí jako skvělý základ omáček. Při přípravě polévky je jen změna surovin na vývar, a jinak do vývaru můžete dát klidně stejné věci jak do slepičí polévky. V lednici vydrží 2-3 dny a zmražený několik měsíců.

Doba přípravy: 80 minut.

Obtížnost: Snadné

Veganský recept

Suroviny na 4 porce:

200 g celeru

300 g mrkve

300 g kořenové petržele

1 pórek střední velikosti

2 cibule

2 stroužky česneku

1 rajče

1 svazek petrželky

2 žampiony

2 lžíce rostlinného oleje

1 bobkový list

10 kuliček pepře celého

1 snítka tymiánu

1 snítka rozmarýnu

Výživové údaje:

Energetická hodnota 745 kJ/ 178 kcal (*9%); sacharidy 14 g (*5%); bílkoviny 9 g (*18%); tuky 9 g (*13%)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby 

Postup přípravy:

Zeleninu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky, či kroužky. Cibuli pouze přepůlíme. Na rostlinném oleji zprudka osmahneme rozpůlenou cibuli. Po 2 minutách přidáme česnek, zbývající zeleninu a opékáme další 4 minuty na středním plameni. Poté zalijeme dvěma litry vody, přidáme koření a v otevřeném hrnci vaříme asi hodinu do měkka.

Potom zeleninový vývar přecedíme přes jemné sítko do jiné nádoby. Takto připravený vývar můžeme použít na různé polévky ale i jako základ omáček. Uchováváme jej v lednici, můžeme jej i zamrazit.

Mrkvová polévka se zázvorem

Zázvor i mrkev jsou vitamínové bomby. Vyzkoušejte tento recept na skvělou polévku s kokosovým mlékem. Krom vitamínů vám tato krémová polévka dodá i sílu a díky přídavku chilli a samotného zázvoru vás rozhodně i zahřeje

Doba přípravy: 35 minut

Obtížnost: Snadné

Vegetariánský recept

Suroviny na 4 porce:

Na polévku:

700 g mrkve

600 ml zeleninového vývaru

200 ml kokosového mléka

200 g kedlubny

150 g cibule

50 g zázvoru

20 g másla

1 chilli paprička

1 kávová lžička kari

sůl

pepř

Výživové údaje:

Energetická hodnota 876 kJ/ 207 kcal (*10%); sacharidy 12 g (*5%); bílkoviny 4 g (*8%); tuky 15 g (*23%)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby 

Postup přípravy:

Mrkev i cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zázvor oloupeme také a nasekáme na drobno. Chilli papričku si podélně rozpůlíme, zbavíme ji semínek a nasekáme na malé kousky.

V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém mrkev, cibuli, zázvor i chilli opékáme asi 3 minuty. Poté přidáme kari a opékáme další dvě minuty. Následně to zalijeme zeleninovým vývarem a kokosovým mlékem. Trochu kokosového mléka můžeme nechat na finální ozdobení polévky na talíři. Dochutíme solí a pepřem. Vaříme na středním plameni asi 15 minut. 

Mezitím si oloupeme a nakrájíme kedluben na malinké kostičky. Polévku po 15 minutách rozmixujeme tyčovým mixérem, můžeme ji následně i přepasírovat přes síto, ale není to nutné a nalijeme ji zpět do hrnce. Přidáme do ni kostky kedlubny a dusíme dalších 8 minut. Poté dochutíme solí a pepřem a podáváme ji ozdobenou petrželí či koriandrem a kokosovým mlékem.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení