Polévky, které zatočí s vaším nachlazením

Podzim nám krom krásných barev padajícího listí přinesl ještě jednu, bohužel nemilou věc – chřipkovou sezónu. Přesto, že všude se pořád řeší koronavirová krize je tu i čas chřipek a nachlazení, které se šíří přinejmenším stejně rychle jako covid. Zásluhu na tom jistě má i chladné počasí, zejména rána, která nás mohou zastihnout nedostatečně nabalené a rýma je tu. Jak se nachlazení rychle zbavit? Dnes vám přinášíme recepty na polévky, které nachlazení nebo chřipku srazí na kolena.

Polévka je grunt, jak říkávali již naše babičky i jejich babičky. V době nachlazení tělo hůře přijímá tekutiny. Samozřejmě pijeme hlavně čaj, ale díky nadměrnému pocení způsobené teplotou jich zas mnoho vydáme. Člověk navíc nemá ani chuť k jídlu. Ideální je proto přinutit se dostat od sebe alespoň tu polévku, ideálně když vám ji někdo připraví, ale nebojte, zvládnete to i sami. Polévka vám dodá sílu i tekutiny. A jakou tedy připravit? Přinášíme vám několik receptů na ty nejlepší.

Slepičí polévka

Doba přípravy: 2 hodiny

Obtížnost: Snadné

Recept bez laktózy

Suroviny na 4 porce:

Na vývar:

3 kuřecí stehna

3 mrkve

½ celeru

1 větší cibule

1 pórek

1 kořenová petržel

kousek zázvoru

sůl

pepř 

nové koření 

bobkový list

Do vývaru:

2 mrkve

½  celeru

1 menší pórek

100 g hrášku

100 g oblíbených polévkových nudlí

svazek petrželky

sůl

pepř

Výživové údaje:

Energetická hodnota 1893 kJ/ 452 kcal (*23%); sacharidy 34 g (*13%); bílkoviny 39 g (*78%); tuky 20 g (*29%):

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby 

Postup přípravy:

Maso omyjeme studenou vodou a dáme do velkého hrnce. K masu do hrnce přidáme zeleninu, kterou jsme pečlivě omyly, případně oloupali, a nakrájeli na větší kousky. Zalijeme vše studenou vodou, osolíme a přidáme koření. Polévku přivedeme k varu a vaříme na středním plameni odkryté asi hodinu a půl.
TIP: Nemáte-li tolik času nebojte se použít tlakový hrnec, který výrazně zkrátí dobu přípravy.

Mezitím si připravíme zeleninu do vývaru. Celer a mrkev oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, pomoci i ale také můžete struhadlem. Pórek nakrájejte na kolečka. Petrželku nasekejte na jemno nebo si pomocte nůžkami na bylinky. Připravte si také hrášek a nudle. Poté co je maso měkké polévku sceďte přes sítko do jiného hrnce. 

TIP: Pokud chcete vývar uchovat na jindy, ideální je dát jej do mrazáku. A to právě takhle čistý vývar. Poté ho jen vyndáte a dochutíte, přidáte zeleninu a polévka bude hotová. Nedoporučuje se polévku předtím dochucovat, protože po vyndání z mrazáku ji budete, kvůli vlivu mrazu, dochucovat znovu. 

Poté vývar osolíme dle chuti, přidáme nakrájenou zeleninu, hrášek a nudličky a vaříme dokud nejsou nudličky zcela uvařené. Poté přidáme také maso, které jsme předtím nakrájeli či natrhali na kousky. Polévku opět dochutíme solí a pepřem. Podáváme ozdobené petrželkou.

Zeleninový vývar 

Zeleninový vývar je také velmi vhodný během nachlazení a navíc se hodí jako skvělý základ omáček. Při přípravě polévky je jen změna surovin na vývar, a jinak do vývaru můžete dát klidně stejné věci jak do slepičí polévky. V lednici vydrží 2-3 dny a zmražený několik měsíců.

Doba přípravy: 80 minut.

Obtížnost: Snadné

Veganský recept

Suroviny na 4 porce:

200 g celeru

300 g mrkve

300 g kořenové petržele

1 pórek střední velikosti

2 cibule

2 stroužky česneku

1 rajče

1 svazek petrželky

2 žampiony

2 lžíce rostlinného oleje

1 bobkový list

10 kuliček pepře celého

1 snítka tymiánu

1 snítka rozmarýnu

Výživové údaje:

Energetická hodnota 745 kJ/ 178 kcal (*9%); sacharidy 14 g (*5%); bílkoviny 9 g (*18%); tuky 9 g (*13%)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby 

Postup přípravy:

Zeleninu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky, či kroužky. Cibuli pouze přepůlíme. Na rostlinném oleji zprudka osmahneme rozpůlenou cibuli. Po 2 minutách přidáme česnek, zbývající zeleninu a opékáme další 4 minuty na středním plameni. Poté zalijeme dvěma litry vody, přidáme koření a v otevřeném hrnci vaříme asi hodinu do měkka.

Potom zeleninový vývar přecedíme přes jemné sítko do jiné nádoby. Takto připravený vývar můžeme použít na různé polévky ale i jako základ omáček. Uchováváme jej v lednici, můžeme jej i zamrazit.

Mrkvová polévka se zázvorem

Zázvor i mrkev jsou vitamínové bomby. Vyzkoušejte tento recept na skvělou polévku s kokosovým mlékem. Krom vitamínů vám tato krémová polévka dodá i sílu a díky přídavku chilli a samotného zázvoru vás rozhodně i zahřeje

Doba přípravy: 35 minut

Obtížnost: Snadné

Vegetariánský recept

Suroviny na 4 porce:

Na polévku:

700 g mrkve

600 ml zeleninového vývaru

200 ml kokosového mléka

200 g kedlubny

150 g cibule

50 g zázvoru

20 g másla

1 chilli paprička

1 kávová lžička kari

sůl

pepř

Výživové údaje:

Energetická hodnota 876 kJ/ 207 kcal (*10%); sacharidy 12 g (*5%); bílkoviny 4 g (*8%); tuky 15 g (*23%)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby 

Postup přípravy:

Mrkev i cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zázvor oloupeme také a nasekáme na drobno. Chilli papričku si podélně rozpůlíme, zbavíme ji semínek a nasekáme na malé kousky.

V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém mrkev, cibuli, zázvor i chilli opékáme asi 3 minuty. Poté přidáme kari a opékáme další dvě minuty. Následně to zalijeme zeleninovým vývarem a kokosovým mlékem. Trochu kokosového mléka můžeme nechat na finální ozdobení polévky na talíři. Dochutíme solí a pepřem. Vaříme na středním plameni asi 15 minut. 

Mezitím si oloupeme a nakrájíme kedluben na malinké kostičky. Polévku po 15 minutách rozmixujeme tyčovým mixérem, můžeme ji následně i přepasírovat přes síto, ale není to nutné a nalijeme ji zpět do hrnce. Přidáme do ni kostky kedlubny a dusíme dalších 8 minut. Poté dochutíme solí a pepřem a podáváme ji ozdobenou petrželí či koriandrem a kokosovým mlékem.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz