Banány – proč je jíst a na co využít slupky?

Stát fronty už se na ně dneska nemusí, ale stále se těší velké oblibě. Cena za kg je překvapivě v akčních cenách i nižší než za kilo jablek. O čem je řeč? O banánech! Všichni je známe. Podlouhlé žluté plody doma máme občas každý. Často se však stane to, že ze žlutých plodů se nám v misce promění v hnědé až zčernalé plody, které často končí v koši. V našem článku se dozvíte, proč je jíst, jak udělat aby vydržely co nejdéle a co s nim když je nestíháte jíst. Na recepty s nimi se pak podíváme v nějakém dalším článku.

Účinky na zdraví

Banány podporují zdraví srdce a pomáhají snižovat otoky. Chrání také před rozvojem cukrovky 2. typu. Zralé banány pomáhají proti zácpě i průjmovém onemocnění.

Pomáhají odvádět toxiny z těla, snižovat kyselost žaludku a tím jsou lékem na pálení žáhy.

Pomáhají při příznacích premenstruačního syndromu. Vyrovnávají krevní tlak.

A celkově zlepšují trávení.

Banány jsou plné vlákniny, antioxidantů a minerálů Významný je například obsah draslíku, který podporuje zdraví srdce a podílí se na snižování krevního tlaku, reguluje rovnováhu tekutin v těle a mírní napětí v žilách. 

Díky vitaminu B6, který blahodárně působí na nervovou soustavu, pomáhá od křečí, tiků, stresu a depresí. Do těla se díky banánům či slupkám dostane dopamin a serotonin, které pomáhají regulovat hladiny hormonů a zlepšují kromě chmurných nálad i spánek. Mangan a hořčík zase snižují riziko osteoporózy.

Jak je správně skladovat?

Vše začíná správným nákupem a plánováním. Na kdy budete banány potřebovat? Je opravdu nutné je kupovat na pečení v sobotu už v neděli téměř s týdenním předstihem?  V obchodech se vyhněte pomačkaným kusům a také jakýmkoliv plodům se známkami plísně. Naopak pokud plánujete péct či konzumovat banány v den nákupu nebo hned druhý den rozhodně nekupujte úplně zelené banány, ty nestihnout dozrát. 

Mnoho lidí si myslí, že banány patří do lednice. To je však špatně. Banány jako tropické ovoce nemá rádo zimu, v té ztrácí svou vůni i chuť. Nejlepší je skladovat je v pokojové teplotě ale nezabalené, mimo sluneční světlo. Pokud chcete zrání zpomalit rozdělte je a uložte je na tmavé, chladnější místo. (Ne však do lednice – třeba na chodbu nebo do spíže). Využít můžete triků našich babiček a zabalit jednotlivé kusy do novin. Dnes se však častěji zabalují  konce do alobalu.

Pokud naopak chcete zrání urychlit platí pravidlo, že čím tepleji tím rychleji dozrají. Pokud k trsu přidáte zralé jablko nebo banán proces se urychlí.

Na co použít slupku?

Budete se možná divit, na co všechno se dá banánová slupka využít. Třeba na bolest hlavy. Stačí dát slupku od banánu na talířek a dát ji asi na 20 minut do lednice. Potom si dopřejte čas a slupkou z lednice přejíždějte po čele, obličeji i zadní části krku. Uvidíte, že se vám po několika minutách uleví, tato procedura také usnadňuje usínání. A nejen to. Slupky jsou navíc plní antioxidantů a také pokožku vyživují a hydratují. Příznivě také působí na zdraví i vzhled pokožky. Půlhodinová kůra ze slupek před spaním pomáhá zpomalit vznik vrásek.

Pokud si banánovou slupku dáte vnitřní stranou na bradavici, přelepíte ji náplastí a necháte působit přes noc měla by při dostatečném opakování bradavice zmizet.

Jedná se také o účinné hnojivo na rostliny – banánové slupky zalijete vodou a necháte odstát do druhého dne. Potom roztok naředíte a zalijete jimi květiny.  

Pokrájené slupky na menší kousky můžete také přidat přímo do hlíny. Větším pokojovkám zase prospěje, když čas od času přetřete jejich listy vnitřní stranou slupky. Zbavíte je tím prachu a dodáte jim krásný lesk. Stejný efekt mají banány na koženou obuv.

Co jste možná nevěděli

Banány se začali dovážet z Afriky, ale také Latinské Ameriky či Indie,  a to čerstvé až okolo roku 1890. Po přelomu století ale poptávka i dovoz strmě stoupaly. Jejich doprava však byla nákladná a tak byla tato potravina pro chudý lid nedostupná. Na krátkou chvíli se tato surovina přece jen stala trochu dostupnější a to ve formě Bakaa – banánového kaka, které se připravovalo kombinací kakaového prášku a sušených banánů, které nebylo tak těžké dovážet. Než se však výroba stihla rozjet tak skončila.

Podoba dnešních banánů se datuje do roku 650 n.l. Původní banány obsahovaly mnoho velkých a tvrdých semen.

Existuje více než 1000 druhů banánů.

Botanicky nejsou banánovníky stromy, ale bylina a kmen je ve skutečnosti stonek. Jeho plody jsou pokládány za bobule. Trs banánů se správně nazývá ruka, a jeden banán je tedy jejím prstem. Jsou až ze 75% tvořeny vodou.

V příštím článku se podíváme na to jak zpracovat přezrálé banány.

 

Dostali jste při čtení článku chuť na něco s banány?

U nás najdete:

Corny čokoláda a banán cereální tyčinky 6 ks, 150g

Nesquik Banana Crush Cerealie 350g

Sir Charles Banány v čokoládě 300g

 

Čekání na další článek si můžete zkrátit čtením dalších článků a receptů z naší rubriky
kde si můžete přečíst například: 

 

Jak uchovat letní úrodu: Díl 1. – Sušení

Svačina na výlet

Mlsání zdravě a vegansky: Ovesné sušenky a palačinky

3 rychlé a chutné snídaně     

Pranostiky:

Únor bílý - pole sílí.

Únor - úmor: kdyby mohl, umořil by v krávě tele a v kobyle hříbě.

Únorová voda - pro pole škoda.

Netrkne-li únor rohem, šlehne ocasem.

Když v únoru mráz ostro drží, to dlouho již nepodrží

Leží-li kočka v únoru na slunci, jistě v březnu poleze za kamna.

V únoru sníh a led - v létě nanesou včely med.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz