Vejce v hořčičné omáčce

Vyzkoušejte tradiční středoevropský recept na vařené vejce v hořčičné omáčce podávané s vařeným bramborem. Pochutná si na něm celá rodina. A hlavně je hotový raz, dva! Na přípravu vám stačí půlhodinka a je opravdu lahodný, protože v jednoduchosti je krása.

Doba přípravy: 30 minut

Obtížnost: Snadné

Suroviny na 4 porce:

8 vajec

800g brambor

300ml zeleninového vývaru (možno připravit doma, nebo za použití Edeka Bio zeleninový vývar případně za pomoci zeleninového bujónu Alnatura zeleninový vývar bez kvasnicového extraktu)  

300ml plnotučného mléka

3 lžíce hladké mouky

3 lžíce másla

5 lžic hořčice 

1 malá cibule

sůl

pepř

Na dozdobení: Pažitka či kopr dle chuti

Výživové údaje: 

2307kJ/551kcal; sacharidy 50g; tuky 30g; bílkoviny 23g

Postup:

Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky tak jak jsme zvyklí. Vložíme je do osolené studené vody a přivedeme je k varu. Vaříme je do změknutí, přibližně 15 minut. Poté vodu scedíme a brambory dáme stranou.

Než se brambory uvaří dáme se do přípravy hořčičné omáčky. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na drobno. V menším hrnci si rozehřejeme máslo, následně přidáme na jemno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět.
TIP: Slzí vám z cibule oči? Zkuste si na prkýnko položit papírovou utěrku a na té teprve krájet cibuli na drobno. Papírová utěrka zachytí šťávu z cibule, ta se tedy nedostane do vzduchu a nebude vám tím pádem dráždit oči.  

Do hrnce s cibulí přidáme půlku hořčice a restujeme další minutku. Do této směsi přidáme mouku a necháme ji krátce zarestovat. Pořád mícháme aby se nám “jíška” nepřipálila. 

Takhle připravenou jíšku zředíme připraveným vývarem a mlékem, jež přiléváme za stálého míchání abychom zabránili tvorbě hrudek. Přidáme také zbytek hořčice a dochutíme solí a pepřem. Omáčku necháme vařit za občasného míchání asi 5 minut.

Poslední co nám zbývá připravit jsou vejce. Každý má svůj osvědčený způsob přípravy vajec. Někdo rád na hniličku někdo na tvrdo. Doporučujeme držet se vašeho osvědčeného postupu a vejce si připravit dle libosti.

Pro jistotu uvádíme postup přípravy vajec na tvrdo. Vejce si dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Hlídáme čas od bodu varu! Chceme-li vejce na tvrdo vaříme je 9 minut. Poté je ihned zchladíme studenou vodou aby jsme zabránili pokračování varu. Vystydlá vejce oloupeme a podélně rozpůlíme.
TIP: Vejce půjdou lépe oloupat přidáte-li do vody ve které je budete vařit alespoň lžíci soli. Ideální je také vařit vejce trochu starší (alespoň 4 dny), jdou lépe loupat než ta “právě snešená”.

Omáčku nalijeme do talíře, na ni nasypeme brambory a naskládáme rozpůlená vejce, která ještě polijeme trochou omáčky. Pokrm servírujeme posypaný pažitkou či koprem.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení