Vyzkoušejte tradiční středoevropský recept na vařené vejce v hořčičné omáčce podávané s vařeným bramborem. Pochutná si na něm celá rodina. A hlavně je hotový raz, dva! Na přípravu vám stačí půlhodinka a je opravdu lahodný, protože v jednoduchosti je krása.
Doba přípravy: 30 minut
Obtížnost: Snadné
Suroviny na 4 porce:
8 vajec
800g brambor
300ml zeleninového vývaru (možno připravit doma, nebo za použití Edeka Bio zeleninový vývar případně za pomoci zeleninového bujónu Alnatura zeleninový vývar bez kvasnicového extraktu)
300ml plnotučného mléka
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce másla
5 lžic hořčice
1 malá cibule
sůl
pepř
Na dozdobení: Pažitka či kopr dle chuti
Výživové údaje:
2307kJ/551kcal; sacharidy 50g; tuky 30g; bílkoviny 23g
Postup:
Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky tak jak jsme zvyklí. Vložíme je do osolené studené vody a přivedeme je k varu. Vaříme je do změknutí, přibližně 15 minut. Poté vodu scedíme a brambory dáme stranou.
Než se brambory uvaří dáme se do přípravy hořčičné omáčky. Cibuli si oloupeme a nakrájíme na drobno. V menším hrnci si rozehřejeme máslo, následně přidáme na jemno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět.
TIP: Slzí vám z cibule oči? Zkuste si na prkýnko položit papírovou utěrku a na té teprve krájet cibuli na drobno. Papírová utěrka zachytí šťávu z cibule, ta se tedy nedostane do vzduchu a nebude vám tím pádem dráždit oči.
Do hrnce s cibulí přidáme půlku hořčice a restujeme další minutku. Do této směsi přidáme mouku a necháme ji krátce zarestovat. Pořád mícháme aby se nám “jíška” nepřipálila.
Takhle připravenou jíšku zředíme připraveným vývarem a mlékem, jež přiléváme za stálého míchání abychom zabránili tvorbě hrudek. Přidáme také zbytek hořčice a dochutíme solí a pepřem. Omáčku necháme vařit za občasného míchání asi 5 minut.
Poslední co nám zbývá připravit jsou vejce. Každý má svůj osvědčený způsob přípravy vajec. Někdo rád na hniličku někdo na tvrdo. Doporučujeme držet se vašeho osvědčeného postupu a vejce si připravit dle libosti.
Pro jistotu uvádíme postup přípravy vajec na tvrdo. Vejce si dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Hlídáme čas od bodu varu! Chceme-li vejce na tvrdo vaříme je 9 minut. Poté je ihned zchladíme studenou vodou aby jsme zabránili pokračování varu. Vystydlá vejce oloupeme a podélně rozpůlíme.
TIP: Vejce půjdou lépe oloupat přidáte-li do vody ve které je budete vařit alespoň lžíci soli. Ideální je také vařit vejce trochu starší (alespoň 4 dny), jdou lépe loupat než ta “právě snešená”.
Omáčku nalijeme do talíře, na ni nasypeme brambory a naskládáme rozpůlená vejce, která ještě polijeme trochou omáčky. Pokrm servírujeme posypaný pažitkou či koprem.