Srpen je pro nás měsícem, kdy si chceme užít poslední prázdninové dny naplno – bez stresu, s rodinou a s dobrým jídlem. Využijme teplé večery na zahradě, víkendové výlety i chvíle u vody. Připravili jsme pro vás přehledně tři jednoduché a osvědčené tipy: sladkou svačinu do batohu, rychlý italský salát k večeři i osvěžující nápoj, který zvládneme připravit za pár minut. Vše v duchu našeho letního pravidla: minimum práce, maximum chuti – a když to jde, tak s kvalitními dobrotami z Německa a Itálie.
Sladká svačina na cesty: sušenkové „sendviče“ s čokoládou
Na srpnové výlety se hodí něco křupavého, co se dobře přenáší a během chvilky dodá energii. Sušenkové „sendviče“ jsou bleskové a přitom efektní – jen dvě křehké sušenky a kousek kvalitní čokolády mezi nimi. Děti je milují, nám dospělým skvěle sedí ke kávě na lavičce s výhledem na louku nebo k večernímu posezení na terase.
Ingredience (na 6 kousků):
- Křehké sušenky nebo piškoty – 12 ks
- Hořká čokoláda Sarotti 100 g – 6 čtverečků
Postup: Na jednu sušenku položíme čtvereček čokolády a přiklopíme druhou sušenkou. Pokud máme možnost, zabalíme každý kousek do proužku alobalu a na okraji grilu či v troubě krátce (1–2 minuty) prohřejeme, aby se čokoláda jemně rozvoněla. Na cesty klidně necháme „za studena“ – kousnutí a křupnutí sušenky s čokoládovým středem má své kouzlo i bez zahřívání.
Italský těstovinový salát za 15 minut
Když se vrátíme z výletu a chceme rychle nasytit celou rodinu, vsadíme na jednoduchý těstovinový salát ve středomořském stylu. Je lehký, svěží a výborně funguje i jako příloha ke grilovanému kuřeti či zelenině. Základem jsou kvalitní těstoviny a pár výrazných surovin – sušená rajčata, olivy a dobrý olivový olej. Přidat můžeme i hrst rukoly nebo nasekanou bazalku.
Ingredience (4 porce):
- Těstoviny (penne/fusilli) – 300 g
- Sušená rajčata v oleji – 1 hrst, pokrájená
- Černé olivy – 1 hrst, rozpůlené
- Extra panenský olivový olej – 2–3 lžíce
- Balzamikový ocet – 1–2 lžičky
- Sůl, čerstvě mletý pepř, bylinky podle chuti
Postup: Těstoviny uvaříme na skus, scedíme a krátce propláchneme studenou vodou, aby se zastavil var. V hluboké míse promícháme těstoviny se sušenými rajčaty a olivami, zakápneme olivovým olejem a balzamikem, osolíme, opepříme a jemně promícháme. Nakonec přidáme čerstvé bylinky a ihned podáváme. Salát je výtečný ještě vlažný, ale klidně ho vychladíme a vezmeme s sebou na večerní piknik.
Sladká tečka: pudinkové skleničky s křupavým posypem
Když po horkém dni přijde chuť na něco jemného a „domáckého“, sáhneme po kvalitním pudinku. Do skleniček ho vrstvíme s drcenými sušenkami a čerstvým ovocem – výsledek vypadá slavnostně a přitom je hotový raz dva. Dětem můžeme připravit menší porce do kelímků s víčkem; do lednice se vejdou jedna báseň a na druhý den poslouží jako svačina na cesty.
Ingredience (4 skleničky):
- Pudink (vanilkový nebo čokoládový) – 1 sáček
- Cukr – podle chuti a typu pudinku
- Drcené sušenky – 4–6 lžic
- Ovoce (jahody, borůvky, broskve) – 1–2 hrsti
Postup: Uvaříme pudink dle návodu na obalu a necháme pár minut zchladnout, aby byl teplý, nikoli horký. Do skleniček nasypeme vrstvu drcených sušenek, zalijeme pudinkem, přidáme ovoce a podle chuti ještě jednou zopakujeme. Necháme krátce vychladit – podáváme ideálně ten samý den, kdy je dezert nejhezčí i nejlahodnější.
Osvěžení do vedra: limonády a ledové čaje
Srpnové dny volají po poctivém pitném režimu. Když není čas chystat domácí sirupy, sáhneme po hotových limonádách a ledových čajích – stačí přidat pár kostek ledu a kolečka citrusů a máme slavnostní nápoj během minuty. Skvěle se hodí k večernímu grilování i k obědu na terase. A pro děti? Přidejme několik kousků zmraženého ovoce – nápoj se ochladí a zároveň vypadá hravě.
Rychlý tip: Do džbánu vložíme hrst ledu, plátky pomeranče a citronu, případně pár lístků máty. Zalijeme vychlazenou limonádou nebo ledovým čajem, krátce promícháme a ihned podáváme.
Bonus: po dni na slunci dopřejme tělu jemnou péči
Po výletech, koupání a grilování si naše pokožka zaslouží uklidnění a hydrataci. Po sprše proto sáhneme po výživném tělovém mléku nebo sprchovém gelu s příjemnou vůní – pomohou pokožce vrátit ztracenou vláhu a nám dopřejí pár minut tiché pohody, než se vrátíme do víru rodinného večera. Pokud nás čeká další slunečný den, nezapomeňme ráno na lehké mazání, které zabrání vysušování.
Užijme si srpen do poslední chvíle – s jednoduchými recepty, které šetří čas i energii, a s chutěmi, které nás baví. Ať jsou vaše prázdninové dny plné radosti, křupání sušenek, vůně bylinek a osvěžujících doušků.
Navštivte náš e‑shop s potravinami z Německa a Itálie | Další inspiraci najdete na našem blogu a v receptech
