Rebarbora – zelenina plná chuti

Rebarbora, rostlina s dlouhou a bohatou historií, se v posledních letech vrátila na výsluní jako oblíbená zelenina. Tato výjimečná rostlina je nejen výživná, ale také plná chuti a má mnoho zdravotních přínosů. Ve světě gastronomie se stala hvězdou díky svým využitím v různých receptech a originálním kombinacím. V dnešním článku vám představíme její prospěšné účinky, zajímavé přípravy a tipy na pěstování této skvělé zeleniny, ano vidíte správně– rebarbora je doopravdy zelenina, stejně jako třeba meloun. Těšit se můžete i na recept na jahodovo-rebarborový kokosový koláč.

Proč jíst rebarboru

Rebarbora není jenom lahodná, ale také se pyšní mnoha zdravotními výhodami. Obsahuje vitamíny A, C a K, vápník, draslík a vlákninu. Je také bohatá na antioxidanty a má protizánětlivé vlastnosti. Konzumace rebarbory může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění, podpořit trávení a posílit imunitní systém.

Pěstování rebarbory

Pokud máte zájem o pěstování rebarbory ve vaší vlastní zahradě, není to vůbec složité. Rebarbora je odolná a nenáročná rostlina, která prosperuje v mírném podnebí. Níže jsou uvedeny základní kroky, které vám pomohou začít:
Výběr správného místa: Zvolte slunné místo s dobrým odvodněním pro pěstování rebarbory. Zemina by měla být bohatá na živiny.

Sazenice nebo semena: Můžete si vybrat mezi sazenicemi rebarbory nebo semeny. Sazenice jsou snadnější způsob, jak začít, ale semena mají své kouzlo. Postupujte podle pokynů na obalu. Sazenice můžete získat v zahrádkářství nebo u lidí, kteří mají rebarboru již na zahradě.

Zálivka a hnojení: Udržujte půdu vlhkou, ale ne zamokřenou. Pravidelně hnojte půdu, abyste podpořili zdravý růst rostliny.

Řezání a sklizeň: Po dvou až třech letech můžete začít sklízet rebarboru. Řežte stonky blízko země a nezapomeňte ponechat několik pro další růst.

Rebarborovo-jahodový kokosový koláč

Časová náročnost: Příprava: 20 minut, chlazení: minimálně 4 hodiny, celkový čas: přibližně 4 hodiny 20 minut

Obtížnost přípravy: Snadná

Označení receptu: Veganský (bezlepkový)

Seznam surovin:

200 g (bezlepkových) sušenek 

100 g kokosového oleje, rozpuštěného

400 ml kokosového mléka

2 lžíce agávového nektaru nebo jiného sladidla podle chuti

2 lžičky vanilkového extraktu

200 g rebarborových stonků, nakrájených na tenké plátky

200 g jahod nakrájených na plátky

1 lžíce citronové šťávy

  • cukr na cukrový roztok na rebarboru

Čerstvé jahody (pro ozdobu)

Postup přípravy:

Rozemeleme sušenky v mixéru na jemné drobky.

V míse smícháme sušenky s rozpuštěným kokosovým olejem, dokud nevznikne vlhká směs. Tuto směs přeneseme do dortové formy o průměru 20 cm a vytvoříme z ní základ koláče.

V malém hrnci smícháme kokosové mléko, agáve nektar a vanilkový extrakt. Přivedeme k mírnému varu a vaříme as 5 minut za občasného míchání.

Hrnec sejmeme z tepelného zdroje a směs necháme vychladnout asi 10 minut.

Na připravený základ koláče rozprostřete nakrájené rebarborové plátky, které jsme předtím krátce (5 minut) svařili v slabém cukerném roztoku. Potom přidáme i jahody. Na to pak nalijeme kokosovou směs, tak aby ovoce zcela pokryla.

Zakryjeme koláč a vložíme ho do lednice na minimálně 4 hodiny nebo nejlépe přes noc, dokud koláč neztuhne.

Před podáváním ozdobíme koláč čerstvými jahodami a podáváme třeba s kávou.

Zajímavost: Rebarbora je zeleninová plodina s kyselou chutí, která je oblíbená zejména v období jara a začátku léta. Rebarbora je bohatá na vitamín C, vlákninu a další živiny. Mnoho lidí ji považuje za ovoce, ale ve skutečnosti se jedná o zeleninu. Rebarbora se často používá v dezertech, jako je například tento kokosový koláč, aby dodala příjemnou kyselou chuť a svěžest.

Loupání rebarbory: Rebarboru lze oloupat podobně jako ředkvičky. Odřízneme horní a dolní konec a pak jemně zatáhneme vnější vrstvu vláskovité slupky.

Svaření rebarbory v cukru: Rebarboru lze vařit v cukru, aby se zmírnila její kyselost a získala sladší chuť.
Jak na to? 

Nakrájejte rebarboru na stejnoměrné kousky.

V hrnci přiveďte k varu vodu a přidejte cukr podle své chuti. Doporučené poměry jsou 1 šálek cukru na 4 šálky vody.

Přidejte nakrájenou rebarboru do vroucí vody a vařte ji po dobu 5-10 minut, dokud nezměkne, ale dejte pozor na to abyste ji nerozvařili. Doba vaření závisí na tloušťce rebarborových plátků, takže průběžně zkoušejte, zda je rebarbora dostatečně měkká.

Poté vyjměte vařenou rebarboru z cukrového sirupu a nechte ji vychladnout před použitím v receptu.

Vyvarujte se převaření: Rebarbora se vaří velmi rychle, takže buďte opatrní, abyste ji nepřevařili. Měla by být měkká, ale stále pevná, aby zachovala svou strukturu.

Skladování: Pokud rebarboru nechcete hned použít, můžete ji uchovat v chladničce ve vodě nebo ji zamrazit pro pozdější použití. Před skladováním ji osušte a uložte do vzduchotěsné nádoby nebo do mrazicího sáčku.

Mohlo by se hodit: 

G&G Jemný cukr 1 Kg 

G&G Máslové sušenky 400g 

G&G Zamrazovací sáčky na 1l, 100ks 

V rubrice Přísady na vaření a pečení najdete spoustu dalších chutných a kvalitních surovin na přípravu vašich oblíbených pokrmů. 

Pro více článků navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete zajímavé články i chutné recepty.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz