Květen je měsícem plným barev, vůní, svěží energie – a taky rebarbory. Tato rostlina s výraznou kyselou chutí je pro mnohé symbolem dětství a babiččina koláče. Přesto ji dnes spousta lidí míjí v obchodě bez povšimnutí – a to je škoda! Protože rebarbora je zdravá, variabilní, a když víte, co s ní, dokáže v kuchyni zázraky.
A i když už Den matek oficiálně proběhl, chutný domácí dezert s rebarborou je něco, co potěší kdykoliv – a navíc krásně voní po jarní zahradě.
Co je vlastně rebarbora a proč ji jíst
Rebarbora (lat. Rheum rhabarbarum) je technicky vzato zelenina, i když se s ní zachází jako s ovocem. V kuchyni se používají její dužnaté řapíky, které mají výrazně kyselou chuť.
Proč by rebarbora měla mít místo i ve vaší kuchyni?
- Obsahuje velké množství vlákniny, podporuje trávení.
- Je zdrojem vitamínu K, v menší míře i C a A.
- Obsahuje antioxidanty, které bojují proti zánětům.
- Má nízký obsah cukru – ideální pro ty, kteří si hlídají příjem kalorií.
- Působí příjemně osvěžujícím dojmem – perfektní na jaro!
Na co si dát pozor: listy, ledviny a těhotenství
Přestože je rebarbora zdraví prospěšná, ne vše z ní je jedlé. Pozor na následující:
- Listy rebarbory jsou jedovaté – obsahují vysoké množství kyseliny šťavelové. Nikdy je nekonzumujte.
- Nadměrná konzumace rebarbory může zatěžovat ledviny – kvůli oxalátům. Lidé s ledvinovými problémy by měli být opatrní.
- Těhotné a kojící ženy by se měly rebarboře vyhnout nebo ji jíst jen velmi omezeně – kvůli možnému vyššímu obsahu kyseliny šťavelové .
Jak rebarboru uchovávat, aby vydržela
- V lednici: Zabalte do vlhké utěrky nebo papíru, uložte do zásuvky na zeleninu. Vydrží 5–7 dní.
- V mrazáku: Nakrájejte na kousky, blanšírujte, osušte a zmrazte.
- Zavaření: Uvařený rozvar nebo kompot vydrží i měsíce – skvělé jako sladký doplněk k dezertům.
3 sladké recepty z rebarbory, které si zamilujete
🥧 1. Rebarborový koláč s drobenkou
Tradiční německý koláč, který si vychutnáte k odpolední kávě. Skvěle kombinuje sladké těsto, kyselou náplň a máslovou drobenku.
Ingredience (na plech nebo větší kulatou formu):
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g změklého másla
- 120 g cukru
- 1 vejce
- 500 g rebarbory
- 1 balíček vanilkového cukru
- špetka soli
Postup:
- Připravte těsto: Do mísy nasypte mouku, přidejte špetku soli a cukr. Vmíchejte vejce a změklé máslo nakrájené na kostky. Prsty nebo robotem zpracujte drobenkové těsto – mělo by držet pohromadě, ale zůstat drobivé.
- Vytvořte základ: Dvě třetiny těsta vtlačte rovnoměrně do vymazané formy (nebo vyložené pečicím papírem). Těsto rozprostřete i do boků.
- Připravte rebarboru: Očistěte stonky rebarbory (oškrábejte šlupky, pokud jsou tuhé) a nakrájejte je na 1–2cm kousky. Smíchejte je s vanilkovým cukrem.
- Sestavení: Rebarboru rozprostřete na těsto, lehce přitlačte. Zbylou třetinu drobenky nasypte navrch.
- Pečení: Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 35–40 minut dozlatova. Nechte zcela vychladnout před krájením – šťáva z rebarbory ztuhne a koláč se lépe porcuje.
🍓 2. Italský crostata koláč s rebarborou
Crostata je jednoduchý, ale elegantní koláč z křehkého těsta, který se skvěle hodí ke kávě. S rebarborou získá svěží jarní twist.
Ingredience na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla (studeného)
- 80 g moučkového cukru
- 1 vejce + 1 žloutek
- nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
Ingredience na náplň:
- 300 g rebarbory
- 50–70 g cukru (podle kyselosti rebarbory)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce škrobu (např. kukuřičného)
Postup:
- Těsto: Mouku prosejte do mísy, přidejte studené máslo nakrájené na kostky, cukr, vejce, žloutek a citronovou kůru. Rychle zpracujte do křehkého těsta. Zabalte do fólie a nechte minimálně 30 minut odpočinout v lednici.
- Náplň: Očištěnou rebarboru nakrájejte na menší kousky, zasypte cukrem a nechte 15 minut odležet. Přidejte citronovou šťávu a škrob, promíchejte.
- Koláčová forma: Vyválejte těsto do kruhu, přeneste ho do formy (cca 26 cm), okraje mírně vytáhněte nahoru.
- Plnění: Náplň rovnoměrně rozprostřete na těsto. Ze zbytků těsta můžete vytvořit mřížku nebo ozdobné okraje.
- Pečení: Pečte 30–35 minut na 180 °C, dokud těsto nezezlátne a náplň nezačne bublat.
🍯 3. Rebarborový rozvar
Jednoduchý recept, který můžete použít jako topping na jogurt, palačinky, zmrzlinu nebo i do skleniček jako jedlý dárek.
Ingredience:
- 500 g rebarbory
- 120 g cukru (může být i třtinový)
- 1 lžička citronové šťávy
- volitelně: semínka z vanilkového lusku, kousek zázvoru, lžíce medu
Postup:
- Příprava: Rebarboru očistěte, zbavte vláknitých slupek a nakrájejte na malé kousky.
- Vaření: Vložte do rendlíku, přidejte cukr, citronovou šťávu a volitelné přísady. Vařte na mírném ohni asi 10–15 minut – dokud se rebarbora nerozvaří.
- Do hladka nebo s kousky: Pokud chcete hladký krém, rozmixujte ponorným mixérem. Jinak ponechte strukturu – ideální třeba na jogurt nebo toast.
- Skladování: Uchovávejte v lednici až 7 dní, nebo horké plňte do sterilizovaných skleniček, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.
Rebarbora je krásně sezónní, nostalgická a hlavně – chutná. Hodí se k slavnostnímu nedělnímu obědu, tiché chvilce s kávou i jako jedlý dárek pro maminku, kamarádku nebo sama pro sebe.
Co může z rebarborových receptů udělat dárek navíc?
V našem e-shopu najdete:
- Kvalitní mouky, třtinové cukry, vanilkové extrakty
- Italské a německé kávy, ke kterým koláč chutná nejlépe
Rebarbora je sezónní záležitost – využijte ji naplno. Ať vám chutná!
Pro více článků navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete zajímavé články i chutné recepty.