Jaro chutná po rebarboře: co o ní možná nevíte a jak ji chutně využít

Květen je měsícem plným barev, vůní, svěží energie – a taky rebarbory. Tato rostlina s výraznou kyselou chutí je pro mnohé symbolem dětství a babiččina koláče. Přesto ji dnes spousta lidí míjí v obchodě bez povšimnutí – a to je škoda! Protože rebarbora je zdravá, variabilní, a když víte, co s ní, dokáže v kuchyni zázraky.

A i když už Den matek oficiálně proběhl, chutný domácí dezert s rebarborou je něco, co potěší kdykoliv – a navíc krásně voní po jarní zahradě.

Co je vlastně rebarbora a proč ji jíst

Rebarbora (lat. Rheum rhabarbarum) je technicky vzato zelenina, i když se s ní zachází jako s ovocem. V kuchyni se používají její dužnaté řapíky, které mají výrazně kyselou chuť.

Proč by rebarbora měla mít místo i ve vaší kuchyni?

  • Obsahuje velké množství vlákniny, podporuje trávení.

  • Je zdrojem vitamínu K, v menší míře i C a A.

  • Obsahuje antioxidanty, které bojují proti zánětům.

  • Má nízký obsah cukru – ideální pro ty, kteří si hlídají příjem kalorií.

  • Působí příjemně osvěžujícím dojmem – perfektní na jaro!

Na co si dát pozor: listy, ledviny a těhotenství

Přestože je rebarbora zdraví prospěšná, ne vše z ní je jedlé. Pozor na následující:

  • Listy rebarbory jsou jedovaté – obsahují vysoké množství kyseliny šťavelové. Nikdy je nekonzumujte.

  • Nadměrná konzumace rebarbory může zatěžovat ledviny – kvůli oxalátům. Lidé s ledvinovými problémy by měli být opatrní.

  • Těhotné a kojící ženy by se měly rebarboře vyhnout nebo ji jíst jen velmi omezeně – kvůli možnému vyššímu obsahu kyseliny šťavelové .

Jak rebarboru uchovávat, aby vydržela

  • V lednici: Zabalte do vlhké utěrky nebo papíru, uložte do zásuvky na zeleninu. Vydrží 5–7 dní.

  • V mrazáku: Nakrájejte na kousky, blanšírujte, osušte a zmrazte.

  • Zavaření: Uvařený rozvar nebo kompot vydrží i měsíce – skvělé jako sladký doplněk k dezertům.

3 sladké recepty z rebarbory, které si zamilujete

🥧 1. Rebarborový koláč s drobenkou 

Tradiční německý koláč, který si vychutnáte k odpolední kávě. Skvěle kombinuje sladké těsto, kyselou náplň a máslovou drobenku.

Ingredience (na plech nebo větší kulatou formu):

  • 300 g polohrubé mouky

  • 150 g změklého másla

  • 120 g cukru

  • 1 vejce

  • 500 g rebarbory

  • 1 balíček vanilkového cukru

  • špetka soli

Postup:

  1. Připravte těsto: Do mísy nasypte mouku, přidejte špetku soli a cukr. Vmíchejte vejce a změklé máslo nakrájené na kostky. Prsty nebo robotem zpracujte drobenkové těsto – mělo by držet pohromadě, ale zůstat drobivé.

  2. Vytvořte základ: Dvě třetiny těsta vtlačte rovnoměrně do vymazané formy (nebo vyložené pečicím papírem). Těsto rozprostřete i do boků.

  3. Připravte rebarboru: Očistěte stonky rebarbory (oškrábejte šlupky, pokud jsou tuhé) a nakrájejte je na 1–2cm kousky. Smíchejte je s vanilkovým cukrem.

  4. Sestavení: Rebarboru rozprostřete na těsto, lehce přitlačte. Zbylou třetinu drobenky nasypte navrch.

  5. Pečení: Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 35–40 minut dozlatova. Nechte zcela vychladnout před krájením – šťáva z rebarbory ztuhne a koláč se lépe porcuje.

🍓 2. Italský crostata koláč s rebarborou

Crostata je jednoduchý, ale elegantní koláč z křehkého těsta, který se skvěle hodí ke kávě. S rebarborou získá svěží jarní twist.

Ingredience na těsto:

  • 250 g hladké mouky

  • 125 g másla (studeného)

  • 80 g moučkového cukru

  • 1 vejce + 1 žloutek

  • nastrouhaná kůra z 1 bio citronu

Ingredience na náplň:

  • 300 g rebarbory

  • 50–70 g cukru (podle kyselosti rebarbory)

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • 1 lžíce škrobu (např. kukuřičného)

Postup:

  1. Těsto: Mouku prosejte do mísy, přidejte studené máslo nakrájené na kostky, cukr, vejce, žloutek a citronovou kůru. Rychle zpracujte do křehkého těsta. Zabalte do fólie a nechte minimálně 30 minut odpočinout v lednici.

  2. Náplň: Očištěnou rebarboru nakrájejte na menší kousky, zasypte cukrem a nechte 15 minut odležet. Přidejte citronovou šťávu a škrob, promíchejte.

  3. Koláčová forma: Vyválejte těsto do kruhu, přeneste ho do formy (cca 26 cm), okraje mírně vytáhněte nahoru.

  4. Plnění: Náplň rovnoměrně rozprostřete na těsto. Ze zbytků těsta můžete vytvořit mřížku nebo ozdobné okraje.

  5. Pečení: Pečte 30–35 minut na 180 °C, dokud těsto nezezlátne a náplň nezačne bublat.

🍯 3. Rebarborový rozvar 

Jednoduchý recept, který můžete použít jako topping na jogurt, palačinky, zmrzlinu nebo i do skleniček jako jedlý dárek.

Ingredience:

  • 500 g rebarbory

  • 120 g cukru (může být i třtinový)

  • 1 lžička citronové šťávy

  • volitelně: semínka z vanilkového lusku, kousek zázvoru, lžíce medu

Postup:

  1. Příprava: Rebarboru očistěte, zbavte vláknitých slupek a nakrájejte na malé kousky.

  2. Vaření: Vložte do rendlíku, přidejte cukr, citronovou šťávu a volitelné přísady. Vařte na mírném ohni asi 10–15 minut – dokud se rebarbora nerozvaří.

  3. Do hladka nebo s kousky: Pokud chcete hladký krém, rozmixujte ponorným mixérem. Jinak ponechte strukturu – ideální třeba na jogurt nebo toast.

  4. Skladování: Uchovávejte v lednici až 7 dní, nebo horké plňte do sterilizovaných skleniček, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru.

Rebarbora je krásně sezónní, nostalgická a hlavně – chutná. Hodí se k slavnostnímu nedělnímu obědu, tiché chvilce s kávou i jako jedlý dárek pro maminku, kamarádku nebo sama pro sebe.

Co může z rebarborových receptů udělat dárek navíc?

V našem e-shopu najdete:

  • Kvalitní mouky, třtinové cukry, vanilkové extrakty

  • Italské a německé kávy, ke kterým koláč chutná nejlépe

Rebarbora je sezónní záležitost – využijte ji naplno. Ať vám chutná!

Pro více článků navštivte naši rubriku Blog a recepty, kde najdete zajímavé články i chutné recepty. 

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz