Grilujeme: Zelenina na grilu

Grilování, či po americku nazvané barbecue party, nemusí být jen o kopě naloženého masa. I u vegetariánů se stává "grilovačka" čím dál víc oblíbenější. Zvlášť v době, kdy je dostatek čerstvé a sezónní zeleniny a dokonce i ovoce. Přinášíme vám první část netradičních, avšak výtečných pochoutek na gril pro ty, co maso moc nemusí, ale i ti co mají rádi maso si na nich určitě pochutnají. Protože zkusit se má všechno, nebo ne? Dnes vám přinášíme recept na grilovaný batát s bylinkovou omáčkou a na grilovaný lilek s chutnou salsou. Obě jídla vás dostatečně zasytí a tak jsou klidně vhodná jako hlavní chod k obědu, ale zárověn je z nich i chutná večeře. Je to jen a vás, kdy se rozhodnete rozpálit gril.

Grilovaný sladký brambor alias batát z grilu

Doba přípravy:  asi 50 minut, z toho asi 20 – 25 minut aktivní přípravy

Obtížnost: Snadné

Kalorií na porci: 554 kcal /2320 kJ

Veganský recept

Bez laktózy

Bez lepku

Suroviny na 4 porce:

4 středně velké sladké brambory

150 g cherry rajčat

350 g zeleného chřestu

4 lžíce olivového oleje

1 zralé avokádo

2  jarní cibulky

sůl

Na bylinkovou omáčku:

1 stroužek česneku

12 listů čerstvého koriandru

10 listů čerstvé bazalky

10 listy máty

1 chemicky neošetřená limetka

8 lžíce olivového oleje

špetka soli

špetka pepře

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 2320 kJ/ 554 kcal (*28 %); sacharidy 51 g (*20 %); bílkoviny 5 g (*10 %); tuky 41 g (*59 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Batáty omyjeme a dáme je do vařit do dostatečného množství osolené vroucí vody. PO dvaceti minutách batáty scedíme. Mezitím si dáme rozehřát gril. Rajčata omyjeme a rozpůlíme, chřest zbavíme dřevnatých konců a oloupeme jeho spodní třetinu. Potřeme jej olivovým oleje. Avokádo rozřízneme na půl a zbavíme jej pecky, lžící vydlabeme dužinu ze slupky a následně ji nakrájíme na větší kostičky Jarní cibulku omyjeme, zbavíme ji kořínků na konce a nakrájíme na šikmo na větší proužky.

Poté se dáme od přípravy bylinkové omáčky. Stroužek česneku si rozmáčkneme nožem a nakrájíme nadrobno. Bylinky omyjeme a osušíme, následně je nasekáme najemno. Limetku důkladně omyjeme a osušíme, poté její kůru najemno nastrouháme a vymačkáme z ní šťávu. Přidáme zbytek ingrediencí a olivový olej, vše promícháme. Dochutíme podle chuti solí a pepřem.

Chřest grilujeme na nepřímém žáru přiklopený pokličkou přímo na mřížce grilu asi 8 minut. Nesmíme však zapomenout ho každou chvilku obracet. Poté špalíčky chřestu nakrájíme asi na 3 centimetrové kousky. Předvařený batát podélně rozpůlíme, řezné plochy potřeme zbylým olivovým olejem a dáme přímo na gril. Grilujeme na přímém ohni s otevřeným víkem 1-2 minuty.

Lžící vydlabeme dužinu batátů, necháme asi 2 cm silný okraj a dáme stranou. Do grilovaného batátu naaranžujeme grilovaný chřest, rajčata, avokádo a jarní cibulku. Sladké brambory položíme na nádobu která se hodí na gril a grilujeme na nepřímém žáru se zavřeným víkem dalších 5–7 minut. Plněné batáty pokapeme bylinkovou omáčkou a podáváme.

Grilovaný lilek

Doba přípravy:  asi 30 minut, z toho asi 10 minut aktivní přípravy

Obtížnost: Snadné

Kalorií na porci: 538 kcal /2253 kJ

Vegetariánská recept

Bez lepku

Suroviny na 4 porce:

2 kusy lilku

6 lžic olivového oleje

kukuřičný klas

400 g barevných cherry rajčat

150 g sýru feta

2 jarní cibulky

60 g černých oliv

30 g kapary

2 lžíce rajčatového protlaku

sůl

pepř

trochu čerstvé bazalky

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 2253 kJ/ 538 kcal (*27 %); sacharidy 56 g (*22 %); bílkoviny 14 g (*28 %); tuky 32 g (*46 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Lilek omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme asi 1 cm hluboko. Otevřenou stranu osolíme, aby se vytáhla hořkost. Necháme působit 15 minut a poté důkladně potřeme olivovým olejem.

Kukuřičný klas osolíme, potřeme olivovým olejem a krátce ogrilujeme ze všech stran rovnoměrně na přímém žáru.

Cherry rajčata rozčtvrtíme a fetu nakrájíme na velmi malé kostičky. Jarní cibulky omyjeme, nakrájíme na kolečka. Olivy rozpůlíme a přidáme je k rajčatům spolu s kapary a jarní cibulkou. Vmícháme rajčatový protlak. Dochutíme solí a pepřem.

Kukuřici sundáme z grilu a okrájíme z ní zrníčka. 

Lilek grilujeme otevřenou stranou na přímém ohni, dokud se neobjeví stopy po grilování. Poté otočíme a pokračujeme v grilování na slupce.

Ihned po otočení potřeme opečenou stranu rajčatovou salsou. Navrch dáme kukuřici a pokračujeme v grilování se zavřeným víkem grilu na mírném ohni, aby se prohřála i salsa. Před podáváním ozdobíme bazalkou. Podáváme s čerstvým pečivem či jen tak. 

 

Pokud plánujete udělat grilovačku, nezapomeňte si zkontrolovat jestli máte vše potřebné a případně si věci doobjednat. V naši nabídce naleznete vše podstatné pro grilování. V naší nabídce Grilovací sezóna naleznete stovky produktů skladem!

Od výborné nabídky nápojů až po širokou škálu různých omáček a marinád. Najdete u nás i papírové tácky či zeleninovou přílohu. Tak neváhejte a doplňte si zásoby včas.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz