Přesto, že podzim pomalu ale jistě předává žezlo zimě, alespoň venku to tak začíná vypadat, v podzimní kuchyni můžeme ještě chvíli zůstat. Dýní je ještě všude plno tak proč toho nevyužít a neposunout vánoční pokrmy a atmosféru ještě na chvilku stranou. V našem dnešním článku vám přinášíme recept na výtečné dýňové hranolky, které se hodí jako příloha k masu, dají se jíst se sýrem, salátem nebo se prostě můžou jíst jen tak samotné s oblíbenou omáčkou. Za vyzkoušení rozhodně také stojí si je připravit s chilli majonézou, kterou si můžete připravit podle našeho receptu. Vsaďte na změnu - bramborové hranolky známe všichni, tohle je však chutná a příjemná obměna. Uvidíte, že si určitě najdou místo ve vašem jídelníčku.
Doba přípravy: 60 minut ( z toho aktivní doba přípravy asi 25 minut)
Obtížnost: Snadné
Kalorií na porci: 255 kcal / 1 068 kJ
Vegetariánský recept
Suroviny na 4 porce:
500 g máslové dýně
1 lžíce kukuřičného škrobu
2 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky mleté papriky, sladké
1/2 lžičky kari
špetka soli
špetka pepře
70 g panko strouhanky
Na chilli majonézu:
1 stroužek česneku
4 lžíce majonézy
150 gramů zakysané smetany
1 lžička omáčky sriracha
1/2 lžičky mleté uzené papriky
1/2 lžičky římského kmínu
špetka třtinového cukru
Výživové údaje:
Energetická hodnota: 255 kcal / 1 068 kJ (*13 %); sacharidy 28 g (*11 %); bílkoviny 4 g (*8 %); tuky 15 g (*21 %)
*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby
Postup přípravy:
Troubu předehřejeme na 200 stupňů horní/spodní ohřev (horkovzdušná trouba na 180 stupňů).
Dýni oloupeme, zbavíme semínek a dužinu nakrájíme na slabší tyčinky. Tyčinky dýně propláchneme v cedníku pod studenou vodou a scedíme.
Hranolky vložíme do misky a smícháme je s kukuřičným škrobem. Olivový olej smícháme s kořením a přidáme tuto směs k hranolkům. Nakonec dobře promícháme i s panko strouhankou. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na střední příčce 35–40 minut.
Na chilli majonézu oloupeme stroužek česneku a prolisujeme jej lisem na česnek. Smícháme s majonézou, zakysanou smetanou a omáčkou sriracha. Ochutíme paprikou, kmínem a třtinovým cukrem.
Dýňové hranolky vyndáme z trouby a podáváme s chilli majonézou.
TIP: Aby byly hranolky pěkně křupavé, je nejlepší dýni nakrájet na tenké proužky. Je také důležité použít dostatek oleje, protože ten je pro křupavost nezbytný. Při přípravě v troubě byste měli dýňové hranolky čas od času obrátit, aby byly rovnoměrně křupavé. Pokud máte doma fritézu, můžete hranolky v případě potřeby usmažit v ní. Jedná se sice o trochu méně zdravý způsob přípravy, avšak křupavé budou zaručeně.
Dýňové hranolky se hodí k dipům s exotickým kořením a sladkou nótou. A jako příloha ladí třeba s pikantním steakem. Hodí se skvěle ale i k sýrům nebo salátům.
Místo máslové dýně můžete na naše dýňové hranolky použít i dýni odrůdy Hokkaido
Pranostiky:
(16. listopadu) Na svatého Otmara nevidět komára.
(19. listopadu) Svatá Alžběta se sněhem přilétá.
(21. listopadu) Jaký den na Obětování Panny Marie, taková pak zima je.
(21.listopadu ) Když je na Obětování Panny Marie noc jasná, čistá, krutá zima se v lednu chystá.
(22. listopadu) Svatá Cecilie sněhem pole kryje.
Přesto, že vám přinášíme ještě podzimní recept Vánoce se neúprosně blíží. Svatý Mikuláš přijde už za 3 týdny! Nenechávejte nákup sladkostí na poslední chvíli. O tom jak by měl vypadat správný balíček a o původu těchto nadílek si můžete přečíst v našem článku: Vánoční tradice: Mikulášská nadílka a Svatý Mikuláš
V kategorii Vánoce 2022 už nyní můžete nakoupit spoustu kvalitních dobrot. Najdete tam spoustu sladkostí pro děti do balíčku, hotové balíčky či tradiční vánoční sladkosti ke kafi.
V rubrice Blog a recepty zas naleznete spoustu dalších zajímavých článků, receptů a inspirace.