Dýňové hranolky s chilli majonézou

Přesto, že podzim pomalu ale jistě předává žezlo zimě, alespoň venku to tak začíná vypadat, v podzimní kuchyni můžeme ještě chvíli zůstat. Dýní je ještě všude plno tak proč toho nevyužít a neposunout vánoční pokrmy a atmosféru ještě na chvilku stranou. V našem dnešním článku vám přinášíme recept na výtečné dýňové hranolky, které se hodí jako příloha k masu, dají se jíst se sýrem, salátem nebo se prostě můžou jíst jen tak samotné s oblíbenou omáčkou. Za vyzkoušení rozhodně také stojí si je připravit s chilli majonézou, kterou si můžete připravit podle našeho receptu. Vsaďte na změnu - bramborové hranolky známe všichni, tohle je však chutná a příjemná obměna. Uvidíte, že si určitě najdou místo ve vašem jídelníčku. 

 

Doba přípravy:  60 minut ( z toho aktivní doba přípravy asi 25 minut)

Obtížnost: Snadné

Kalorií na porci: 255  kcal / 1 068 kJ

Vegetariánský recept

Suroviny na 4 porce:

500 g máslové dýně

1 lžíce kukuřičného škrobu

2 lžíce olivového oleje

1/2 lžičky mleté papriky, sladké

1/2 lžičky kari

špetka soli

špetka pepře

70 g panko strouhanky

Na chilli majonézu:

1 stroužek česneku

4 lžíce majonézy

150 gramů zakysané smetany

1 lžička omáčky sriracha

1/2 lžičky mleté ​​uzené papriky

1/2 lžičky římského kmínu 

špetka třtinového cukru

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 255 kcal / 1 068 kJ (*13 %); sacharidy 28 g (*11 %); bílkoviny 4 g (*8 %); tuky 15  g (*21 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 200 stupňů horní/spodní ohřev (horkovzdušná trouba na 180 stupňů).

Dýni oloupeme, zbavíme semínek a dužinu nakrájíme na slabší tyčinky. Tyčinky dýně propláchneme v cedníku pod studenou vodou a scedíme.

Hranolky vložíme do misky a smícháme je s kukuřičným škrobem. Olivový olej smícháme s kořením a přidáme tuto směs k hranolkům. Nakonec dobře promícháme i s panko strouhankou. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme na střední příčce 35–40 minut.

Na chilli majonézu oloupeme stroužek česneku a prolisujeme jej lisem na česnek. Smícháme s majonézou, zakysanou smetanou a omáčkou sriracha. Ochutíme paprikou, kmínem a třtinovým cukrem.

Dýňové hranolky vyndáme z trouby a podáváme s chilli majonézou.


TIP: Aby byly hranolky pěkně křupavé, je nejlepší dýni nakrájet na tenké proužky. Je také důležité použít dostatek oleje, protože ten je pro křupavost nezbytný. Při přípravě v troubě byste měli dýňové hranolky čas od času obrátit, aby byly rovnoměrně křupavé. Pokud máte doma fritézu, můžete hranolky v případě potřeby usmažit v ní. Jedná se sice o trochu méně zdravý způsob přípravy, avšak křupavé budou zaručeně.

Dýňové hranolky se hodí k dipům s exotickým kořením a sladkou nótou. A jako příloha ladí třeba s pikantním steakem. Hodí se skvěle ale i k sýrům nebo salátům.

Místo máslové dýně můžete na naše dýňové hranolky použít i dýni odrůdy Hokkaido

Pranostiky:

(16. listopadu) Na svatého Otmara nevidět komára.

(19. listopadu) Svatá Alžběta se sněhem přilétá.

(21. listopadu) Jaký den na Obětování Panny Marie, taková pak zima je.

(21.listopadu ) Když je na Obětování Panny Marie noc jasná, čistá, krutá zima se v lednu chystá.

(22. listopadu) Svatá Cecilie sněhem pole kryje.

 

Přesto, že vám přinášíme ještě podzimní recept Vánoce se neúprosně blíží. Svatý Mikuláš přijde už za 3 týdny! Nenechávejte nákup sladkostí na poslední chvíli. O tom jak by měl vypadat správný balíček a o původu těchto nadílek si můžete přečíst v našem článku: Vánoční tradice: Mikulášská nadílka a Svatý Mikuláš 

V kategorii Vánoce 2022 už nyní můžete nakoupit spoustu kvalitních dobrot. Najdete tam spoustu sladkostí pro děti do balíčku, hotové balíčky či tradiční vánoční sladkosti ke kafi.  

V rubrice Blog a recepty zas naleznete spoustu dalších zajímavých článků, receptů a inspirace.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz