Bleskové dobroty z jahod

Červen je tady a s ním přichází pomalu, ale jistě jahodová sezóna. Dnes vám přinášíme pár receptů s jahodami, které jsou rychlé, snadné a chutné. Uvidíte, že si je oblíbíte, kdo totiž nemá rád jahody? Uděláme si jahodovou zmrzlinu, jahodový sorbet a jahodový pohár. Všechny tyto dobroty budete mít připravená do půl hodinky s výjimkou jahodové zmrzliny, která navíc potřebuje zmrznout.

Jahodová zmrzlina

Doba přípravy: asi 6 hodin, aktivní pracovní doba asi 20 minut

Obtížnost: Snadné

Počet kalorií na porci: 444 kcal

Vegetariánský recept

Suroviny na 4 porce:

125 g čerstvých jahod

90 gramů moučkového cukru

2 vejce

300 ml tučné smetany minimálně 33 %

2 tyčinky citronové trávy

50 ml vody

1 lžíce olivového oleje

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 1859 kJ/ 444 kcal (*22 %); sacharidy 27 g (*17 %); bílkoviny 5 g (*10 %); tuky 35 g (*50 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Citronovou trávu nakrájíme na malé kousky a přivedeme k varu s 1/3 moučkového cukru a vodou. Jahody omyjeme a rozmixujeme s polovinou zbývajícího moučkového cukru.

Z vajíček oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme zbylý cukr, aby sníh lépe držel tvar. 

Jahody zbavíme stopek a pomocí tyčového mixerů je rozmixujeme. Nyní je smícháme vývar z citronové trávy se žloutky a přidáme jahodové pyré. Poté vmícháme smetanu, sníh z bílků a lžičku olivového oleje. Takto připravenou zmrzlinu dáme zamrazit do kovové misky do mrazáku.

Jahodový sorbet

Doba přípravy: 25 minut

Obtížnost: Snadné

Počet kalorií na porci: 61 kcal

Bezlepkový a veganský recept

Bez laktózy

Suroviny na 4 porce:

Na sorbet:

500 gramů čerstvých jahod

2 lžíce agávového sirupu

2 lžíce citronové šťávy

K podávání:

2 stonky máty

50 gramů nakrájených jahod 

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 255 kJ/ 61 kcal (*3 %); sacharidy 14 g (*5 %); bílkoviny 1 g (*2 %); tuky 1 g (*2 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Jahody zbavíme stopky a rozpůlíme. Poté rozmixujeme v mixéru spolu s agávovým sirupem a citronovou šťávou. Jahodovou hmotu vložíme do zmrzlinovače a zmrazte asi 20 minut do požadované konzistence. Nebo můžete v mixéru rozmixovat jahody předem mražené.

Sorbet podáváme s lístky máty a čerstvými jahodami nakrájených na čtvrtky.

Jahodový pohár

Doba přípravy: 25 minut

Obtížnost: Snadné

Kalorií na porci: 268 kcal

Suroviny na 4 porce:

250 gramů jahod

2 balíčky vanilkového cukru

1 lžička bio pomerančové kůry

8 plátků bílé želatiny

1 litr mléka

1 hrnek jogurtu z ovčího mléka

1 lžíce medu

50 g čokoládových hoblin

nějaké lístky máty

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 1122 kJ/ 268 kcal (*13 %); sacharidy 31 g (*12 %); bílkoviny 13 g (*26 %); tuky 10 g (*14 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Jahody nakrájíme na malé plátky, přidáme vanilkový cukr a nastrouhanou pomerančovou kůru a necháme odležet. Želatinu namočíme a mléko s vanilkovým cukrem přivedeme k varu, vmícháme želatinu dokud se nerozpustí. Ideálně vždy postupujeme podle návodu na sáčku od želatiny. Poté necháme trochu vychladnout.

Vmícháme jogurt, med, jahody a čokoládu. Nalijte do sklenic a dejte do ledničky. Ozdobíme lístky máty.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz