Bleskové dobroty z jahod

Červen je tady a s ním přichází pomalu, ale jistě jahodová sezóna. Dnes vám přinášíme pár receptů s jahodami, které jsou rychlé, snadné a chutné. Uvidíte, že si je oblíbíte, kdo totiž nemá rád jahody? Uděláme si jahodovou zmrzlinu, jahodový sorbet a jahodový pohár. Všechny tyto dobroty budete mít připravená do půl hodinky s výjimkou jahodové zmrzliny, která navíc potřebuje zmrznout.

Jahodová zmrzlina

Doba přípravy: asi 6 hodin, aktivní pracovní doba asi 20 minut

Obtížnost: Snadné

Počet kalorií na porci: 444 kcal

Vegetariánský recept

Suroviny na 4 porce:

125 g čerstvých jahod

90 gramů moučkového cukru

2 vejce

300 ml tučné smetany minimálně 33 %

2 tyčinky citronové trávy

50 ml vody

1 lžíce olivového oleje

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 1859 kJ/ 444 kcal (*22 %); sacharidy 27 g (*17 %); bílkoviny 5 g (*10 %); tuky 35 g (*50 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Citronovou trávu nakrájíme na malé kousky a přivedeme k varu s 1/3 moučkového cukru a vodou. Jahody omyjeme a rozmixujeme s polovinou zbývajícího moučkového cukru.

Z vajíček oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme zbylý cukr, aby sníh lépe držel tvar. 

Jahody zbavíme stopek a pomocí tyčového mixerů je rozmixujeme. Nyní je smícháme vývar z citronové trávy se žloutky a přidáme jahodové pyré. Poté vmícháme smetanu, sníh z bílků a lžičku olivového oleje. Takto připravenou zmrzlinu dáme zamrazit do kovové misky do mrazáku.

Jahodový sorbet

Doba přípravy: 25 minut

Obtížnost: Snadné

Počet kalorií na porci: 61 kcal

Bezlepkový a veganský recept

Bez laktózy

Suroviny na 4 porce:

Na sorbet:

500 gramů čerstvých jahod

2 lžíce agávového sirupu

2 lžíce citronové šťávy

K podávání:

2 stonky máty

50 gramů nakrájených jahod 

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 255 kJ/ 61 kcal (*3 %); sacharidy 14 g (*5 %); bílkoviny 1 g (*2 %); tuky 1 g (*2 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Jahody zbavíme stopky a rozpůlíme. Poté rozmixujeme v mixéru spolu s agávovým sirupem a citronovou šťávou. Jahodovou hmotu vložíme do zmrzlinovače a zmrazte asi 20 minut do požadované konzistence. Nebo můžete v mixéru rozmixovat jahody předem mražené.

Sorbet podáváme s lístky máty a čerstvými jahodami nakrájených na čtvrtky.

Jahodový pohár

Doba přípravy: 25 minut

Obtížnost: Snadné

Kalorií na porci: 268 kcal

Suroviny na 4 porce:

250 gramů jahod

2 balíčky vanilkového cukru

1 lžička bio pomerančové kůry

8 plátků bílé želatiny

1 litr mléka

1 hrnek jogurtu z ovčího mléka

1 lžíce medu

50 g čokoládových hoblin

nějaké lístky máty

Výživové údaje:

Energetická hodnota: 1122 kJ/ 268 kcal (*13 %); sacharidy 31 g (*12 %); bílkoviny 13 g (*26 %); tuky 10 g (*14 %)

*Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby

Postup přípravy:

Jahody nakrájíme na malé plátky, přidáme vanilkový cukr a nastrouhanou pomerančovou kůru a necháme odležet. Želatinu namočíme a mléko s vanilkovým cukrem přivedeme k varu, vmícháme želatinu dokud se nerozpustí. Ideálně vždy postupujeme podle návodu na sáčku od želatiny. Poté necháme trochu vychladnout.

Vmícháme jogurt, med, jahody a čokoládu. Nalijte do sklenic a dejte do ledničky. Ozdobíme lístky máty.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení