S příchodem podzimu se dny zkracují, venku začíná být chladněji a my toužíme po teple, pohodlí a útulném prostředí. Právě teď je ideální doba na to, abychom si doma vytvořili atmosféru, která nám zpříjemní dlouhé večery a zahřála nás nejen na těle, ale i na duši. Podzimní hygge je přesně o tom - o pohodlí, klidu a příjemných chvílích s rodinou nebo přáteli. K tomu všemu neodmyslitelně patří horké polévky, teplé deky a světlo svíček.
V tomto článku vám přinášíme tipy na nejlepší podzimní polévky, které vás zahřejí, a zároveň vám ukážeme, jak si doma snadno vytvořit tu pravou podzimní hygge atmosféru.
Podzimní hygge: Jak si doma vytvořit útulno
Hygge, skandinávský koncept pohody, je během podzimu a zimy velmi populární. Jeho podstata spočívá v jednoduchosti a vytváření příjemného prostředí, které vás zklidní a naplní pocitem bezpečí. Jak toho docílit?
- Teplé osvětlení
V chladných měsících je klíčové správné osvětlení. Vyhněte se jasnému bílému světlu a místo toho volte teplé, měkké světlo. Svíčky jsou ideální volbou. Postavte je na stůl, parapety či do koupelny a okamžitě pocítíte změnu atmosféry. Lampičky se žárovkami s teplým světlem jsou také skvělou alternativou.
- Deka a polštáře
Pohodlné deky a polštáře vás nejen zahřejí, ale také dodají interiéru útulný vzhled. Vyberte si deky z přírodních materiálů, jako je vlna nebo bavlna, které vás v chladném počasí opravdu zahřejí. Velké a měkké polštáře udělají z obyčejného gauče místo, kam se budete chtít vždy vracet.
- Podzimní dekorace z přírody
Podzim nabízí nepřeberné množství přírodních dekorací. Sbírejte barevné listí, šišky, žaludy nebo kaštany a vytvořte si jednoduché aranžmá do váz nebo misk. Dýně různých velikostí a barev zase krásně ozdobí stůl nebo parapet.
- Teplé nápoje a dobré jídlo
Nic neevokuje podzimní hygge více než hrnek teplého nápoje. Vyzkoušejte například podzimní chai latte, dýňové cappuccino nebo kořeněný horký mošt. K tomu patří i dobré jídlo – syté polévky jsou ideálním podzimním pokrmem, který vás nejen zahřeje, ale i nasytí.
A právě s polévkami budeme pokračovat…
Nejlepší podzimní polévky na dlouhé večery
Podzimní polévky mají být syté, plné sezónních ingrediencí a ideálně takové, které si můžete vychutnat s horkým nápojem pod dekou. Zde jsou tři recepty, které vás zaručeně zahřejí.
Klasická dýňová polévka s krutony a zakysanou smetanou
Příprava: 45 minut
Pro přípravu této lahodné dýňové polévky budete potřebovat jednu menší dýni Hokkaido, dvě brambory, jednu cibuli a dva stroužky česneku. Dále si připravte 500 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany a olivový olej na restování. Polévku dochutíte solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Na ozdobu pak použijete zakysanou smetanu a krutony, které dodají pokrmu křupavý kontrast.
Postup:
- Dýni omyjte, rozkrojte a vydlabejte semínka. Nakrájejte ji na menší kousky, stejně tak i brambory.
- V hrnci rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli a česnek.
- Přidejte dýni, brambory, zalijte zeleninovým vývarem a vařte, dokud zelenina nezměkne (cca 25 minut).
- Polévku rozmixujte dohladka, přidejte smetanu a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
- Podávejte se zakysanou smetanou a krutony.
Čočková polévka s mrkví a celerem
Příprava: 40 minut
Pro přípravu čočkové polévky budete potřebovat 200 g červené čočky, dvě mrkve, jeden menší celer a jednu cibuli. Nezapomeňte na dva stroužky česneku, litr zeleninového vývaru a jednu lžíci rajčatového protlaku. K restování použijte olivový olej a polévku dochuťte solí, pepřem a bobkovým listem. Na závěr přidejte trochu citronové šťávy, která pokrmu dodá svěžest a jemnou kyselost.
Postup:
- Cibuli, česnek, mrkev a celer nakrájejte na menší kousky.
- Na olivovém oleji osmahněte cibuli a česnek, poté přidejte mrkev a celer.
- Přidejte rajčatový protlak a červenou čočku, promíchejte a zalijte vývarem.
- Polévku osolte, přidejte pepř, bobkový list a vařte asi 20 minut, dokud čočka nezměkne.
- Nakonec přidejte trochu citronové šťávy a polévku podávejte s čerstvým chlebem.
Cibulová polévka se sýrovým toastem
Příprava: 1 hodina
Pro přípravu této lahodné cibulové polévky si připravte čtyři velké cibule, jeden stroužek česneku a jeden litr kuřecího nebo zeleninového vývaru. Budete také potřebovat 100 ml bílého vína, dvě lžíce másla a dvě lžíce hladké mouky pro zahuštění. Na dochucení použijte sůl, pepř a tymián. K finálnímu podávání budete potřebovat 100 g tvrdého sýra, jako je Gruyère, a chleba, který opečete na toast a zasypete roztaveným sýrem.
Postup:
- Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Na másle osmahněte cibuli dozlatova (cca 20 minut). Přidejte česnek a tymián.
- Zasypte moukou, promíchejte a zalijte vínem. Nechte vyvařit alkohol a pak přidejte vývar.
- Vařte dalších 20 minut, aby se chutě propojily. Polévku dochuťte solí a pepřem.
- Chleba opečte, posypte sýrem a dejte pod gril, dokud se sýr nerozpustí. Podávejte s polévkou.
Podzimní polévky spolu s útulnou atmosférou doma jsou tím nejlepším způsobem, jak si užít chladné večery. Nezapomeňte na svíčky, teplé deky a dobré knihy – to vše tvoří tu pravou podzimní pohodu!
Je tu říjen a v naši nabídce najdete už spoustu sladkostí na Vánoce – ano jsou ještě daleko, ale čím dříve nakoupíte tím dříve to budete mít z krku. Navíc si z naší široké nabídky dozajista vyberete sladkosti i na Halloween, který je tu za tři týdny.
Tic Tac Jahoda Mix Maxi Pack 228g
Ferrero Rocher Golden Travels Maxi Pack 600 g