Vánoční cukrovinky netradičně – kandované pomeranče

Možná jste už zahlédli tuto lahodnou pochoutku za výlohou cukrárny nebo ji ochutnali na vánoční návštěvě. Pokud toužíte po osvěžujícím vánočním cukroví bez mouky a krému, kandované pomeranče jsou skvělou volbou. Příprava je sice poměrně snadná, ale mnoho lidí dělá jednu chybu, která může celý zážitek z vychutnávání zhořknout doslova. Máme pro vás recept na kandované pomeranče a pár užitečných tipů k jejich přípravě.
Tipy na výběr pomerančů a čokolády

Hlavními aktéry tohoto receptu jsou pomeranče, které se připravují a konzumují s kůrou. Doporučujeme volit plody v BIO kvalitě a bez chemického ošetření. Před nakrájením pomerančů je také vhodné omytí octem nebo speciálním mycím přípravkem na ovoce a zeleninu, následované vydrhnutím kartáčem na zeleninu.

Kromě pomerančů si také připravte hořkou čokoládu s obsahem kakaa minimálně 40 až 50 %. Čokoládové pečičky je rychlejší rozehřát ale vystačíte si s jakoukoli čokoládou na vaření. Můžete si vybrat i mléčnou, bílou, růžovou nebo karamelovou čokoládu, ale pamatujte, že kandované pomeranče budou sladké, a hořká čokoláda vytvoří ideální kontrast v chuti.

Back Family Mléčná čokoláda na vaření 200g

Back Family Hořká čokoláda na vaření 200g

Edeka Bílá čokoláda na vaření s vanilkou 200g   

Triky proti hořkosti

Podstata receptu spočívá v kandování pomerančů v cukrovém sirupu. Avšak kvůli odlišné kvalitě pomerančů se může objevit nechtěná hořkost. Před samotnou přípravou je proto doporučeno pomeranče několikrát převařit v horké vodě, což pomáhá snížit hořkost. Přesný postup naleznete v receptu níže.

Recept na kandované pomeranče v čokoládě

Na 10 koleček 

1 větší pomeranč

100 g cukru

100 ml vody (+ další vodu na prvotní převařování)

100 g kvalitní čokolády k rozpuštění

Postup:

  1. Pomeranče omyjte a nakrájejte na tenká kolečka s kůrou, tak aby vytvářela "hvězdičku„ uprostřed.
  2. Povařte pomerančová kolečka ve vroucí vodě a nechte je vychladnout.
  3. Připravte cukerný roztok z vody a cukru a povařte vychladlá pomerančová kolečka.
  4. Můžete je nechat vařit déle pro intenzivnější chuť nebo nechat louhovat přes noc.
  5. Vysušte kolečka v troubě a namočte je do rozpuštěné čokolády.

Pokud chcete připravovat půlky tak jej překrojte až po vaření v cukru aby se nerozpadli.

Co se zbytky?

Vzniklý cukrový rozvar můžete využít do svařáků, likérů nebo dezertů.

Odkrojky pomerančů lze provařit s hřebíčkem, skořicí a vytvořit vánoční vůni ve vašem domě.

Pomerančové cukroví skladujte v chladu, kde vydrží až dva týdny čerstvé.

Kandované pomeranče s čokoládou jsou nejen lahodným vánočním cukrovím, ale i výjimečným zážitkem pro chuťové buňky. Sledujte recept a tipy a připravte si tuto vánoční pochoutku plnou kontrastů mezi sladkým a hořkým. Vaše vánoce budou vonět nejen vánočními kořením, ale i tímto originálním dezertem. 

Sladké pomeranče mají rádi snad všichni. I my to víme a tak u nás najdete spoustu pomerančových sladkostí:

Manner Pomerančová srdce 300g

Böhme Čokoláda s přírodní pomerančovou náplní 100g

Maitre Truffout Čokoládové taštičky plněné pomerančem a mátou 200g

Soft Cake piškoty s čokoládovou polevou a pomerančovou náplní 300g

Další recepty a inspiraci najdete v naši rubrice Blog a recepty. Už teď si můžete přečíst:

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz