Láska prochází žaludkem...

…a to nejen o Valentýnu. Dnes se podíváme na recepty, se kterými můžete zabodovat nejen na Valentýna. Představíme si snadné recepty i trochu náročnější. Všechny však mají jedno společné – určitě se k nim rádi vrátíte, jsou totiž po čertech dobré.
Připravíme si vafle k snídani, sušenky ke kávě a výborné věnečky, které můžete připravit i v podobě srdíček.

Belgické vafle

Doba přípravy: 30 minut
Obtížnost: Snadné
Suroviny na 4 porce:
120 g hladká mouka
130 g másla
130 g cukru
3 vejce
50 g mletých mandlí
lžička prášku do pečiva
špetka soli

moučkový cukr na posypání
máslo na vymazání formy
oblíbené ovoce, marmeláda, šlehačka, čokoláda

Postup přípravy:

Mouku smícháme s práškem do pečiva a mletými mandlemi. V druhé misce si utřeme máslo s cukrem. Do směsi másla a cukru postupně přidáváme vejce, další vejce přidáváme do směsi až potom, co vejce není ve směsi vidět. Důkladně promícháme a zapracujeme mouku s kypřícím práškem do pečiva a špetkou soli. Vaflovač rozehřejeme na potřebnou teplotu a vymažeme jej trochou másla. Poté už jen dávkujeme těsto dokud ho nepotřebujeme. Vafle pečeme do zlatova a podáváme je s tím co máme rádi. Ať už jde o čerstvé či kompotované ovoce, posypané jen moučkovým cukrem, s čokoládou, šlehačkou nebo se zmrzlinou.

Věnečky

Doba přípravy: 80 minut
Obtížnost: Lehké
Suroviny na 30 menších kousků:
Na odpalované těsto:
250 ml vody
140 g hladké mouky
90 g másla
3 vejce
špetka soli
Na krém:
600 ml plnotučného mléka
250 g másla
2 malinové pudinky (případně jakékoliv dva pudinky oblíbené příchutě)
6 lžic cukru
2 balíčky vanilkového cukru

Postup přípravy:

V menším hrnci si dáme vařit vodu s máslem a špetkou soli. Do směsi, která nám začíná probublávat vmícháme mouku. Mícháme tak dlouho, dokud se těsto neodlepí od stěny hrnce. Hrnec odstavíme a necháme trochu zchladnout. Poté postupně zapracujeme vejce. Těstem naplníme zdobící sáček a na plech vyložený pečicím papírem si nanášíme jaké chceme tvary. Kruhy, srdíčka… Pečeme v troubě na 200 do zezlátnutí, přibližně 10– 15 minut podle tvaru těsta a výkonu trouby. Mezitím si připravíme krém. Do hrnce dáme vařit mléko, trochu si však necháme stranou, abychom v něm mohli rozmíchat pudinkové prášky. Do mléka v hrnci si zamícháme cukru. Po uvaření hustého pudinku do něj zamícháme máslo. Necháme vychladnout a poté našleháme. Mezitím se nám upeklo těsto. Tvary si rozřízneme podélně na půl a pomocí zdobičky naplníme krémem. Necháme ztuhnout v lednici.

Lahodné sušenky se skořicí

Doba přípravy: 60 minut
Obtížnost: Snadné
Suroviny:
250 g hladké špaldové mouky
40 g třtinového cukru
100 g másla
1 vejce
3 lžíce medu
2 čajové lžičky mleté skořice
1/2 lžičky jedlé sody

Postup přípravy:

Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Přidáme k němu med, cukr a vejce a utřeme z těchto surovin hmotu. K této hmotě přidáme mouku s jedlou sodou a skořici. Vypracujeme hladké těsto a to dáme na půl hodinky zabalené do folie odpočinout do lednice. Po půl hodince těsto vyválíme na pomočeném vále a vykrajujeme tvary dle libosti. Poté je přeskládáme na pečícím papírem vyložený plech a pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 8 minut. Sušenky můžeme ozdobit čokoládou. Skladujeme je v uzavíratelné nádobě.

Polomáčené sušenky s krémem

Doba přípravy: 45 minut + doba odležení těsta (cca 2 hodinky)
Obtížnost: Snadné
Suroviny:
500 g hladké mouky
200 g másla
200 g moučkového cukru
2 vejce
1 balíček prášku do pečiva
1 lžíce zakysané smetany
Na náplň:
4 žloutky
100 g hořké čokolády
50 g moučkového cukru
125 g máslo
1 balíček vanilkového cukru
1 lžička rumu
Na polevu:
100 g hořké čokolády
1 lžíce oleje

Postup přípravy:

Do mísy si prosejeme hladkou mouku a prášek do pečiva. V druhé misce si pomocí kuchyňského robota ušleháme máslo spolu s cukrem, a postupně přidáme vajíčka a zakysanou smetanu. K této směsi postupně zapracujeme mouku s kypřícím práškem do pečiva. Takto zpracované těsto odložíme na hodinu do lednice odpočinout. Potom těsto rozválíme na pomoučené pracovní desce a vykrajujeme z něj tvary dle libosti. Poskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 5-7 minut.
Připravíme si krém. Ve vodní lázni si vyšleháme žloutky společně s cukrem do tuhé pěny. Postupně přidáme kousky čokolády a rum. Zamícháme a hmotu odstavíme. Necháme trochu vychladnout a přidáme změklé máslo. Důkladně promícháme a můžeme sušenky lepit k sobě. Nakonec rozpustíme čokoládu na polevu, přidáme lžíci oleje, zamícháme a namočíme vždy polovinu sušenek. Necháme ztuhnout a máme hotovo. Uchováváme v uzavíratelné nádobě.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení