Vážení zákazníci, ve dnech 29.3.-1.4.2024 bude náš e-shop uzavřen. Veselé Velikonoce Vám přeje celý tým Německého e-shopu :-)

Mléčná rýže s třešněmi

Mléčná rýže je oblíbena napříč generacemi. Většinou si ji však kupujeme hotovou jako druh jogurtu – bez příchutě nebo s různými druhy ovocných či čokoládových příchutí. Její příprava ale není vůbec složitá. A s čím jiným si ji připravit než s pravým symbolem léta – třešněmi, které se pomalu, ale jistě začínají červenat. 

Doba přípravy: 35 minut

Obtížnost: Snadné

Vegetariánský a bezlepkový recept

Suroviny na 4 porce: 

Na mléčnou rýži:

200g mléčné rýže

600ml plnotučného mléka 

1 vanilkový lusk nebo vanilkové aroma   

70g cukru

1 lžíce másla

Na třešňový přeliv:

500g třešní

500ml třešňového džusu

1 lžička solamylu

100g cukru

Na dochucení dle chuti například skořice nebo kakao, na zdobení lze použít lístky máty.

Výživové údaje na jednu porci:

2985 kJ/713 kcal; sacharidy 132g; tuky 15g; bílkoviny 10g

Postup:

Příprava mléčné rýže:

Odvážíme si požadované množství rýže (poměr mléka a rýže je 1:3, tzn. na každých dalších 100 gramů rýže 300 mililitrů mléka), kterou propláchneme ve vodě. Necháme okapat. V hrnci si rozpustíme lžíci másla. Nenechte máslo, aby se připálilo! Po chvíli přidáme okapanou rýži a opékáme ji na mírném ohni asi 3 minuty. Přidáme dužinu vyškrábanou z vanilkového lusku nebo vanilkové aroma, 3 – 4  lžíce cukru (Vrchovatá lžíce = cca 20 gramů krupicového cukru), špetku soli a zalijeme to připraveným plnotučným mlékem. Vaříme na mírném ohni po dobu 20-30 minut dokud není rýže do krémova vařená. (Doba vaření závisí na typu rýže, vždy se držte pokynů uvedených na obale.)

Příprava třešňového přelivu:

Než se nám rýže uvaří připravíme si třešně. Všechny třešně zbavíme stopek, propláchneme je ve vodě a vypeckujeme je. Do hrnce si dáme vařit třešňový džus se zbylým množstvím cukru. Připravíme si lžičku bramborového škrobu – solamylu. Tu smícháme se lžičkou studené vody a vmícháme do vařícího třešňového džusu. Za stálého míchání necháme povařit na mírném ohni 5 minut. Poté si vzniklou omáčkou přelejeme připravené třešně a dobře promícháme. Na hotovou rýži nandáme třešně s omáčkou a dozdobíme skořicí a mátou. Jídlo lze podávat za tepla i za studena. Jako dezert, ale i jako hlavní chod.

TIP: Třešně lze nahradit i jiným ovocem. Rýže chutná skvěle například i s jahodami. Ty stačí umýt, odstranit stopky a rozčtvrtit a podávat za studena nebo rozmačkat a chvilku povařit v hrnci s cukrem a podávat za tepla. Oblíbené jsou i varianty pouze se skořicí nebo s čokoládou, kterou stačí nasekat a přidat do připravené rýže. 

Základní recept na mléčnou rýži zůstává pořád stejný.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz