Mléčná rýže s třešněmi

Mléčná rýže je oblíbena napříč generacemi. Většinou si ji však kupujeme hotovou jako druh jogurtu – bez příchutě nebo s různými druhy ovocných či čokoládových příchutí. Její příprava ale není vůbec složitá. A s čím jiným si ji připravit než s pravým symbolem léta – třešněmi, které se pomalu, ale jistě začínají červenat. 

Doba přípravy: 35 minut

Obtížnost: Snadné

Vegetariánský a bezlepkový recept

Suroviny na 4 porce: 

Na mléčnou rýži:

200g mléčné rýže

600ml plnotučného mléka 

1 vanilkový lusk nebo vanilkové aroma   

70g cukru

1 lžíce másla

Na třešňový přeliv:

500g třešní

500ml třešňového džusu

1 lžička solamylu

100g cukru

Na dochucení dle chuti například skořice nebo kakao, na zdobení lze použít lístky máty.

Výživové údaje na jednu porci:

2985 kJ/713 kcal; sacharidy 132g; tuky 15g; bílkoviny 10g

Postup:

Příprava mléčné rýže:

Odvážíme si požadované množství rýže (poměr mléka a rýže je 1:3, tzn. na každých dalších 100 gramů rýže 300 mililitrů mléka), kterou propláchneme ve vodě. Necháme okapat. V hrnci si rozpustíme lžíci másla. Nenechte máslo, aby se připálilo! Po chvíli přidáme okapanou rýži a opékáme ji na mírném ohni asi 3 minuty. Přidáme dužinu vyškrábanou z vanilkového lusku nebo vanilkové aroma, 3 – 4  lžíce cukru (Vrchovatá lžíce = cca 20 gramů krupicového cukru), špetku soli a zalijeme to připraveným plnotučným mlékem. Vaříme na mírném ohni po dobu 20-30 minut dokud není rýže do krémova vařená. (Doba vaření závisí na typu rýže, vždy se držte pokynů uvedených na obale.)

Příprava třešňového přelivu:

Než se nám rýže uvaří připravíme si třešně. Všechny třešně zbavíme stopek, propláchneme je ve vodě a vypeckujeme je. Do hrnce si dáme vařit třešňový džus se zbylým množstvím cukru. Připravíme si lžičku bramborového škrobu – solamylu. Tu smícháme se lžičkou studené vody a vmícháme do vařícího třešňového džusu. Za stálého míchání necháme povařit na mírném ohni 5 minut. Poté si vzniklou omáčkou přelejeme připravené třešně a dobře promícháme. Na hotovou rýži nandáme třešně s omáčkou a dozdobíme skořicí a mátou. Jídlo lze podávat za tepla i za studena. Jako dezert, ale i jako hlavní chod.

TIP: Třešně lze nahradit i jiným ovocem. Rýže chutná skvěle například i s jahodami. Ty stačí umýt, odstranit stopky a rozčtvrtit a podávat za studena nebo rozmačkat a chvilku povařit v hrnci s cukrem a podávat za tepla. Oblíbené jsou i varianty pouze se skořicí nebo s čokoládou, kterou stačí nasekat a přidat do připravené rýže. 

Základní recept na mléčnou rýži zůstává pořád stejný.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení