Vážení zákazníci, dne 8.5.2024 bude naše provozovna uzavřena z důvodu státního svátku. Předem Vám děkujeme za pochopení :-)

Ravioli s medvědím česnekem

Sezóna medvědího česneku je letos v plném proudu díky vysokým teplotám, které mu přejí. Tato voňavá bylinka není jen lahodná, ale i nesmírně zdravá, a je čas ji využít naplno. Co kdybychom vám řekli, že si z této přírodní lahůdky můžete připravit skvělé ravioli s medvědím česnekem? Naše jedinečný recept vám odhalí, jak tato italská klasika může být ještě zajímavější a zdravější. Připravte se na chuťovou explozi domácího těsta na těstoviny plněné čerstvým medvědím česnekem, piniovými oříšky, ricottou a parmazánem. Vaše chuťové buňky už jistě netrpělivě vyhlížejí tento nezapomenutelný zážitek!

 

Plněné masem, rybami, zeleninou a sýrem, vařené v silném vývaru a podávané s máslem a šalvějí nebo lahodnou omáčkou - takto se v Itálii často zakončuje servírování ravioli na talíři. Dnes však oblíbené těstoviny plníme ricottou, parmazánem a medvědím česnekem, který dodává tomuto jídlu aromatickou chuť. K tomu používáme pouze listy jarní bylinky, ale stonky můžete využít i v mnoha dalších receptech, jako je například pesto z medvědího česneku nebo polévka z medvědího česneku.

 

Ravioli s náplní z medvědího česneku je kulinářskou básní, která stojí za trochu námahy. Nejprve si z mouky, krupice z tvrdé pšenice, vajec a olivového oleje uhněteme těsto na těstoviny. Zatímco těsto odpočívá, připravíme si náplň. V našem receptu na ravioli z medvědího česneku používáme stroj na těstoviny a formu na ravioli. Pokud však tyto doplňky doma nemáte, můžete si stále pochutnat na ravioli s medvědím česnekem. Těsto jednoduše rozválíme válečkem na pomoučené pracovní ploše. Nemělo by být příliš husté. Poté vykrajujeme malá kolečka pomocí kulaté sklenice na vodu. Na jednu polovinu koleček naneseme pomocí lžičky náplň. Poté kulaté ravioli přeložíme napůl a přitlačíme okraje těsta k sobě pomocí rukojeti lžíce. Tak vzniká typický tvar ravioli.

 

Doba přípravy: 120 minut  

Kalorií na porci: 727 kcal  

Suroviny na 4 porce

Na těsto na ravioli:

- 150 g mouky

- 150 g krupice z tvrdé pšenice

- 3 lžíce olivového oleje

- 3 vejce  

Na náplň z medvědího česneku a ricotty:

- 100 g parmezánu

- 250 g ricotty

- 2 hrsti listů medvědího česneku/ 2 svazky

- špetka soli

- špetka pepře

- špetka muškátového oříšku  

K podávání 

- 50 g piniových oříšků

- 1 citrón

- 40 g másla

- 4 stonky bazalky  

 

Postup přípravy:

  1. Nejprve smíchejte pšeničnou mouku a krupici z tvrdé pšenice ve velké míse. Vytvořte důlek uprostřed a přidejte 2 vejce, olivový olej a 50 ml vody. Oddělte třetí vejce, přidejte žloutek do těsta a bílek si dejte stranou. Vidličkou postupně přimíchejte mouku, dokud se směs dobře nespojí. Poté těsto hnětejte rukama po dobu minimálně 3 minut; mělo by být pružné, ale ne příliš suché ani lepkavé. Podle potřeby přidejte trochu vody nebo mouky. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte ho odpočívat 30 minut.
    2. Mezitím připravte náplň. Nastrouhejte parmezán na jemno. Medvědímu česneku otrhněte stonky a nasekejte listy na drobné kousky. Smíchejte důkladně 60 g parmezánu, medvědí česnek a ricottu. Poté dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Na suché pánvi orestujte piniové oříšky. Omyjte citron a nastrouhejte kůru na jemno. Citron vymačkejte a oboje si odložte stranou.
  2. Po odpočinku těsto rozdělte na 4 stejné části a pomocí strojku na těstoviny rozválejte první část na tenký plát. Podle tvaru ravioli dejte těsto na formu na ravioli vysypanou moukou, lehce ho vtlačte do otvorů a u menších ravioli naplňte 1/2 lžičky náplně. Poté těsto kolem náplně potřete trochou rozšlehaného vejce a buď přitlačte k sobě, nebo na vrch položte další plát těsta, potřete ho trochou mouky a převálejte válečkem, aby se ravioli uzavřely a oddělily.
  3. Hotová ravioli položte na pomoučněnou pracovní plochu a přiveďte k varu osolenou vodu v hrnci. Vařte ravioli ve vroucí vodě 2-3 minuty, zatímco připravujete další porci. Když jsou všechny hotové, přendejte je do pánve s máslem a citronovou šťávou.
  4. Podávejte ravioli s parmezánem, orestovanými piniovými oříšky, citronovou kůrou a několika lístky  bazalky. Pokud chcete, můžete přidat trochu olivového oleje.

 

Tipy na uchování česneku: Pokud byla úroda nebo nákup hojná, je nejlepší skladovat zásoby zabalené ve vlhké kuchyňské utěrce v lednici: bylinka při pokojové teplotě rychle vadne. Pokud je to možné, zpracujte jej do dvou dnů. Pokud to není možné, lze medvědí česnek zamrazit. K tomu vložte nakrájené listy do mrazícího sáčku nebo do formiček na led s trochou vody nebo oleje. Mražený medvědí česnek pak můžete jednoduše použít přímo do příslušného pokrmu, jako je máslo z medvědího česneku, nudle z medvědího česneku nebo steaky z medvědího česneku. Pokud byste raději použili sušený medvědí česnek, je to obecně možné. Bylina však v této podobě chutná mnohem méně aromaticky.

Počasí spíš vypadá na začátek léta než jara a tak spousta z vás už dozajista vytáhla gril. I při grilování můžete využít medvědí česnek do marinád, na potírání masa nebo přidat k zelenině či si z něj vytvořit dip na ochucení. Aby vám na grilování nic nescházelo navštivte naši rubriku GRILOVACÍ SEZONA

 V naší rubrice Blog a recepty najdete ještě více tipů a inspirace

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz