Vážení zákazníci, dne 8.5.2024 bude naše provozovna uzavřena z důvodu státního svátku. Předem Vám děkujeme za pochopení :-)

Velikonoční beránek

Velikonoční období přináší spoustu tradic a jednou z nich je i pečení velikonočního beránka. S naším receptem to určitě zvládne každý. Upečte si beránka, který se stane skvělým doplňkem vašeho velikonočního stolu. S jeho zlatavě vypečeným povrchem a ozdobou ze šlehačky si můžete dopřát třeba na velikonoční snídani.

Velikonoční beránek, má své kořeny v Novém zákoně, kde byl Ježíš označen jako Agnus Dei, tedy Boží beránek. Tento symbolický obrázek vedl k tradici pečení beránka na Velikonoce. Zpočátku bylo typické konzumovat skutečné maso z beránka, ale později se tradice přesunula k pečení dortů. V tomto receptu používáme klasické suroviny a zdobíme beránka šlehačkou a vanilkovým cukrem.

Doba přípravy:  45 minut

Aktivní pracovní doba: 20 minut

Obtížnost: Snadné

Vegetariánský recept

Suroviny:

Na dekoraci:

400 ml šlehačky

2 balení ztužovače šlehačky

2 balení vanilkového cukru

Na těsto:

špetka soli

2 vejce

125 g másla

110 g moučkového cukru (Südzucker cukr moučka 250g

Citronová kůra z 1/2 nechemicky ošetřeného citronu (nebo RUF Aroma citronové kůry 20g

100 g hladké mouky

1/2 lžičky prášku do pečiva

60 g mletých mandlí (G&G Mandle - blanžírovaná, mletá 100g

2 balení vanilkového cukru

TIP: Pro veganskou variantu beránka můžete použít rostlinné tuky místo másla, polevu ze šlehačky nahradit polevou z veganské čokolády nebo jen cukru. Vajíčka můžete nahradit třeba banánem, vždy se řiďte svou zkušeností s náhražkami.

Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si formu na beránka– vytřeme ji sádlem nebo máslem a vysypeme hruboou moukou.

Oddělíme si žloutky a bílky. Z bílků ušleháme spolu s dvě lžícemi z odměřeného množství cukru hustý sníh. Ze zbylého cukru, žloutků a másla utřeme hustou pěnu. Přidáme citronovou kůru, vanilkový cukr, špetku soli a  vmícháme směs z mouky, prášku do pečiva a mletých mandlí. Nakonec přidáme ušlehaný sníh z bílků a hezky promícháme.

Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme na nejnižším roštu trouby po dobu 30 minut.  Můžeme vyzkoušet špejlí. Každá trouba peče jinak. Poté vyndáme formu z trouby, zabalíme ji do vlhkého hadříku a necháme 10 minut vychladnout. Beránka opatrně vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce, potom zdobíme jak chceme, Můžeme vyšlehat smetanu a vanilkovým cukrem a ztužovačem, nebo třeba potřít čokoládou. 

Tip na dekoraci beránka:

  1. Kožíšek: Použijte moučkový vanilkový cukr nebo čokoládovou polevu k vytvoření kožíšku pro vašeho beránka.
  2. Oči: Vytvořte oči pomocí květů hřebíčku nebo plátků mandlí.
  3. Mašle: Nezapomeňte na parádní mašli kolem krku vašeho beránka.
  4. Dekorace: Okolo beránka můžete umístit kraslice nebo jedlé květy pro další efekt

Tip na výběr formy na beránka:

  1. Materiál: Vyberte si formu vyrobenou z materiálů, které dobře vedou teplo, jako jsou kamenina, plech, keramika nebo sklo.
  2. Stabilita: Při nákupu si ověřte, zda je forma stabilní, když ji položíte čumáčkem dolů.
  3. Praktičnost: Vyzkoušejte, zda formu pohodlně udržíte jednou rukou při vyndavání z trouby nebo vyklápění těsta.
  4. Dvoudílné formy: Praktičtější jsou dvoudílné formy, do kterých se těsto lépe tvaruje, a beránek tak má i vytvarovaná záda.

Tip jak správně vyklopit celého beránka z formy:

  1. Základem je formu důkladně vymazat, a to nejlépe lehce ztuhlým máslem. Dejte si záležet zejména na rizikových záhybech nosu a uší.
  2. Poté formu vysypte zásadně hrubou moukou, případně strouhankou, kokosem či mletými ořechy.
  3. Formu na velikonočního beránka neplňte až po okraj, těsto nalijte do tří čtvrtin objemu.
  4. Beránka pečte vždy v perfektně vyhřáté troubě pozvolna na 150 – 180 stupňů. Dbejte na to, aby při pečení nevznikla krusta a beránka jste nepřepekli. Před koncem pečení proto zapíchněte špejli do těsta. Beránek je hotový, pokud na špejli neulpí těsto.
  5. Upečený beránek by měl být pružný. Po dotyku by neměl zůstat výrazný důlek.
  6. Poté vyndejte formu z trouby a nechte několik minut vychladnout. Zhruba 3 minuty by měl být ten správný čas, kdy se forma odtáhne a beránek půjde pohodlně vyklopit.
  7. Beránka nejprve vyklopte naležato na talíř. Několik minut jej nechte ještě vychladnout, čímž se zpevní. Až po několika minutách jej opatrně postavte.

Velikonoce jsou tady už za necelý měsíc a my jsme připraveni. Už dnes u nás najdete spoustu velikonočních dobrot nejen pro koledníky: VELIKONOCE 2024   

Více inspirace a receptů najdete v naši rubrice Blog a recepty  

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz